d27Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća Livna u subotu, 23. travnja, završena je središnja proslava 24. obljetnice Dana obrane Livna kojoj je prethodila sveta misa u crkvi Svih svetih u Livnu. Nakon čega je kroz središte grada do zgrade Narodnoga sveučilišta, održan svečani mimohod ratnih postrojbi.
d7
Na sjednici Općinskog vijeća nazočnim predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te uzvanicima iz političkog, vojnog te crkvenog života obratili su se predsjednik Općinskog vijeća Livna, Sead Hadžijahić, livanjski načelnik, Luka Čelan, izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske brigadir, Jozo Šerić i druga zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto.

Predsjednik Općinskog vijeća Livna Sead Hadžijahić u svom se obraćanju osvrnuo na ratna zbivanja te istaknuo trenutak današnjice u kojem se, kako je rekao, s nestrpljenjem iščekuje kada će Livno i službeno biti proglašeno gradom. „To je naš skromni doprinos tekovinama dana obrane Livna i naprednijem životu u našoj općini“.

Livanjski načelnik Luka Čelan u svom obraćanju kazao je da je ova obljetnica prigoda za podsjetiti se što smo proživjeli u protekle dvadeset i četiri godine te dodao “Proslavom obljetnica pokazujemo vjernost, postojanost i svoju ustrajnost prema ljudima koji su dali svoje živote. Danas nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema tim ljudima“.

Druga zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto kazala je da su to bili dani patnje i boli, dani odricanja i odgovornosti kako za sudbinu svog naroda tako i za sudbinu svog kraja, te dodala da danas, s osobitim poštovanjem prema braniteljima, moramo ustrajati u borbi za bolju i pravedniju budućnost u BiH.
d32
Prema programu obilježavanja dana obrane Livna poslije Svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće nad35 spomenik palim za slobodu Hrvatskog naroda u parku u Livnu.

Pored brojnih izaslanstava ispred Vlade Hercegbosanske županije vijenac su položili predsjednik Vlade Hercegbosanke županije, Daško Dalić i ministri u Vladi Ivica Brešić i Darinko Mihaljević.

Služenom svetom misom u Memorijalnom centru u Rujanima završena je svečanost proslave 24. obljetnice obrane Livna.

FOTOGALERIJA