Projekt Spomen sobe Memorijalnog centra Donji Rujani inicirale su braniteljske udruge koje djeluju na području Općine Livno. Braniteljska udruga ‘’Sektor Rujani’’ i Udruga pripadnika postrojbe HVO ‘’Ante Bruno Bušić’’ iz Livna  potpisali su Memorandum o suradnji, te zajednički pristupili realizaciji projekta.

Spomen soba predviđena je kao spomenik  Domovinskom ratu i svojevrsni podsjetnik na događanja s livanjske bojišnice. Kao edukacijski centar  za sve posjetitelje, suvremeni i tematski prilagođen prostor ujedno bi trebao biti mjesto susreta svih onih koji posjete Memorijalni centar Donji Rujani i Crkvu sv. Juraja mučenika. Upoznavanje javnosti, osobito budućih naraštaja s činjenicama i događanjima iz novije povijesti livanjskog kraja, te davanja značaja svima ratnim zbivanjima i žrtvi hrvatskih branitelja, temeljni je smisao ove ideje koja bi trebala biti realizirana u sljedeće 3 godine. Upravo na ovom području odigrala se odlučujuća bitka na livanjskom bojištu, kada je povijesnog datuma 23. travnja 1992. godine  uspostavljena prva linija obrane. Strateški značaja leži i u činjenici da su upravo s ovog prostora hrvatske snage  uspjele zaustaviti snažan napad velikosrpskih snaga te obraniti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, mjesto je to s kojega je započela vojno-redarstvena operacija ‘’Oluja’’.

Izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije, predsjednik Vlade Ivan Jozić i ministar unutarnjih poslova Darinko Mihaljević izrazili su svoju potporu, te u pratnji predstavnika braniteljskih udruga uključenih u realizaciju ove ideje obišli radove koji su u tijeku. Suradnju i podršku osim drugih braniteljskih udruga i Koordinacije udruga  proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Hercegbosanske županije, pružaju pojedinci i braniteljske organizacije iz susjedne Republike Hrvatske, čiji su članovi bili izravni sudionici ratnih događanja. Žrtva stradalih zabilježena je  na 15 kamenih ploča Križnoga puta u  crkvi Memorijalnog centra na kojima su isklesana imena 350 ubijenih i poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, te članova Katoličke Crkve. U znak sjećanja na njih odana je počast molitvom i paljenjem svijeća, podno spomenika ispred crkve Memorijalnog centra.

Projekt Spomen sobe značajan je korak u očuvanju dostojanstva i vrijednosti Domovinskog rata, a naglasak koji je od samog početka stavljen na pitanja i problematiku braniteljske populacije i nadalje će ostati jedno od prioritetnih područja  našega djelovanja, poručuju iz Vlade Hercegbosanske županije.

FOTOGALERIJA