IMG_1025Loši rezultati, propuštene šanse i pogoršanje odnosa unutar vladajuće koalicije do te mjere da se na kraju 2016. godine nije znalo sa sigurnošću je li ona uopće više postoji obilježili su rad institucija vlasti Hercegbosanske županije u 2016. godini rečeno je to danas na konferenciji za medije u Livnu Centra civilnih inicijativa na kojoj su na temelju monitoringa predstavili rezultate rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za  razdoblje od 1.1.- 31.12.2016. godine.

U 2016. godini od usvojenih mjera CCI izdvaja Strategiju razvoja Hercegbosanske županije za razdoblje do 2020. godine. Vlada je u ožujku ove godine utvrdila i Strategiju za borbu protiv korupcije, ali zasad tek u nacrtu.

Nakon najlošijih rezultata jedne županijske Vlade ostvarenih u trećem kvartalu Vlada Hercegbosanske županije je u četvrtom kvartalu 2016, godine, ne samo značajno popravila, nego ostvarila najbolje rezultate od svog imenovanja. Prvi put u jednom kvartalu Vlada Hercegbosanske županije je radila intenzitetom rada predviđenim Poslovnikom održavajući sjednice jednom tjedno, a 179 mjera razmotrenih na 13 održanih sjednica predstavlja dosad najviši stupanj produktivnosti koji je ova Vlada uspjela dostići. Primjera radi to je stupanj produktivnosti, da ga je imala tijekom cijele godine, koji bi joj omogućio postizanje rezultata na razini Vlade HNŽ.

Za godinu dana razmotreno je svega 507 mjera. Vlada Hercegbosanske županije je jedina županijska Vlada koja u čitavom jednom mjesecu – kolovozu – nije održala niti jednu sjednicu. U strukturi realiziranih mjera prevladavaju one dnevno – operativnog karaktera.

Najveći broj razmotrenih mjera predstavljaju odluke koje uz zaključke, rješenja i suglasnosti čine 56% mjera razmotrenih u 2016. godini. Izvješća, planovi i programi i informacije obuhvaćaju daljnjih 31%. Broj značajnih mjera kojima se sustavno rješavaju neki problemi mnogo je niži. Zakoni čine tek 3,2% od ukupnog broja na Vladi razmotrenih mjera u promatranom razdoblju. Na strategije se odnosi 0,4%.IMG_1022

Programom rada Vlade u prošloj godini čak 33 zakona ili 75% od planiranog nisu realizirana. U monitoring izvješću CCI-a navodi se da Program rada Vlade Hercegbosanske županije za 2017. godinu ponovno nije donesen na vrijeme – prije početka godine na koju se odnosi. Niska realizacija planiranih mjera dovela je do toga da brojne izuzetno značajne mjere, koje su potencijalno mogle pozitivno utjecati na kvalitetu života građana, već godinama stoje nerealizirane.

Proračun Hercegbosanske županije za 2016. godinu usvojen je u skraćenoj proceduri što znači da uopće nije utvrđivan u nacrtu kako to predviđa Zakon o proračunima. Proračun za 2017. godinu utvrđen je u nacrtu, ali sa petnaestodnevnim kašnjenjem u odnosu na rok propisan zakonom.

Neusvajanjem Programa rada za 2016. i 2017. godinu u propisanom roku prekršen je Poslovnik o radu Vlade i Uredba o metodologiji izrade i donošenja Programa rada i Izvješća o radu Vlade Hercegbosanske županije i županijskih tijela. Dalje se navodi kako Vlada Hercegbosanske županije krši i Poslovnik o radu Skupštine neblagovremenim odgovaranjem na postavljena zastupnička pitanja i da Vlada svojim sastavom u kojem je samo jedna žena krši Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH koji propisuje da je najmanja zastupljenost manje zastupljenog spola 40% i da se sve drugo smatra diskriminacijom čije se otklanjanje istim Zakonom nalaže.

Centri civilnih inicijativa naglašavaju obvezu Vlade na veći stupanj produktivnosti. Ističu i potrebu povećanja socijalne osjetljivosti unutar institucija i usklađivanje primanja i privilegija političara s općom situacijom u društvu te potrebu pune transparentnosti u tom kontekstu. Također naglašavaju i potrebu konstruktivnog dijaloga između političkih aktera u županiji u cilju uspostavljanja stabilnih političkih odnosa koji će omogućiti nesmetan rad institucija vlasti u interesu građana.

CCI ističe i potrebu poštivanja odluka Ustavnog suda da što prije dođe do usklađivanja Ustava županije s Ustavom Federacije i države Bosne i Hercegovine. Rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za razdoblje od 1.1 – 31.12 2016. godine na press konferenciji prezentirali su iz Centra civilnih inicijativa Ana Lučić, koordinator za medije CCI – a i Vesna Milas.