Jučer je u prostorijama ŠGD Šume Hercegbosanske županije u Kupresu, u organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije, organizirana izobrazba za povjerenike rada za opće dobro.

Naime, ovo Ministarstvo je nedavno, pored ŠGD Šume HBŽ s kojima je već ranije potpisalo ugovor, potpisalo ugovore s još trima javnim komunalnim poduzećima iz Livna, Tomislavgrada i Drvara u kojima će osobe kojima je u sudskom postupku izrečena kazna sankcije rada za opće dobro, kaznu zatvora zamijeniti radom u tim poduzećima.

Izobrazbu je provela tvrtka Lucid Linx iz Sarajeva, a cijeli projekt financira Veleposlanstvo Velike Britanije u okviru projekta podrške županijskim ministarstvima pravosuđa na primjeni sankcije rada za opće dobro.

Izobrazbi je pristupilo 37 povjerenika kojima su prezentirani osnovni elementi Pravilnika za opće dobro, principi rada s osuđenim licima, osnovni način ophođenja te evidencija i izvještaji potrebni za provedbu ove sankcije.

Nakon prezentacije i osposobljavanja, povjerenicima je ministar pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije Željko Rujević izdao Uvjerenje o uspješno završenoj stručnoj izobrazbi, rekavši da su ovim okončane sve potrebne aktivnosti za pristupanje praktičnoj realizaciji ove sankcije, te se posebno zahvalio poduzećima koje su pristale biti dio ovog procesa.