Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i entitetski ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović i Stevo Mirjanić potpisali su jučer u Sarajevu Protokol o uspostavljanju zapovjednog lanca kojim se zadovoljavaju uvjeti za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Europsku uniju.

Potpisivanju ovog Protokola sudjelovali su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije dr. Nediljko Rimac i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Petar Gelo, jer su prethodnim potpisom Aneksa 2 ovoga Protokola svi predsjednici Vlada županija u Federaciji Bosne i Hercegovine dali svoju suglasnost na predmetni Protokol.

Potpisivanjem Protokola uspostavljen je zapovjedni lanac u kontroli kvalitete mlijeka na čijem čelu se nalazi Ured za veterinarstvo BiH, a sve do donošenja novih zakona ili izmjene postojeće zakonske regulative u ovome području.

Nakon ovoga očekuje se dolazak misije Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije, koja bi prerađivačima mlijeka kandidiranim za izvoz trebala dati zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju.