vukovarsko-srijemskaU srijedu, 11. studenoga  2015. godine  polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i svečanom sjednicom županijske Skupštine u Hrvatskom domu u Vukovaru obilježen je Dan Vukovarsko-srijemske županije. Ove je godine 270-a obljetnica osnutka budući da je carica Marija Terezija osnovala Srijemsku županiju 11. studenog 1745. godine sa sjedištem u Vukovaru.

Uzvanicima se na svečanoj sjednici obratio župan Vukovarsko-srijemski, Božo Galić. Među ostalim, rekao je kako je dosad urađeno mnogo na razvoju županije, ali i da bi rezultati bili još bolji da je Vlada Republike Hrvatske imala više razumijevanja za potrebe županije i njezinih građana. Župan Galić govorio je i o iseljavanju s područja te županije i problemima koji izravno utječu na odlazak ljudi s tog područja. Prikazan je i promotivni film u kojem je predstavljena  aktualna situacija u toj županiji s posebnim naglaskom na razvoj gospodarskih potencijala. Na svečanoj sjednici dodijeljene su najviše nagrade i priznanja.

Cjelokupnom Programu obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru nazočilo je izaslanstvo Hercegbosanske županije u kojem su bili predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Robert Bagarić, ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac i ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević.

Izaslanstvo Hercegbosanske županije tijekom obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije imalo je mogućnost s predstavnicima te županije razgovarati o unaprjeđenju suradnje ove dvije županije, iskustvima izrade strategije razvoja i prostornog plana županije, te korištenju europskih fondova u čemu je Vukovarsko-srijemska županija postigla zavidne rezultate. Bilo je govora i o iskustvima u poljoprivrednoj proizvodnji i standardima Europe koji se primjenjuju u toj grani privređivanja.