PRVA NACIONALNA RADIONICA U LIVNUPrve Nacionalne konzultacije (NSC) Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije (BiH) u okviru razvoja koncepta mineralnih sirovina od javnog značaja (MDoPI) održane su 07. travnja 2016. godine u prostorijama PTC Foruma u Livnu, a  sve u cilju da se napravi prvi korak ka pronalaženju održivih rješenja za nesmetan pristup ležištima pojedinih mineralnih resursa u Bosni i Hercegovini.

Konzultacijama su nazočili sudionici iz različitih sektora (poduzeća, Federalna ministarstva, Federalni zavodi, NVO, koncesionari, predstavnici općina i dr.)  koji su prepoznali važnost teme, a time i potrebu za dodatnom razmjenom mišljenja u korist daljnjeg razvoja koncepta i okvira za provedbu istog.

U interaktivnom dijelu radionice sudionici su imali priliku raspravljati o stanju i značaju mineralnih sirovina od javnog značaja, problemima i mogućim rješenjima s kojima se susreću u cilju da se iznađe rješenje kako bi se osigurala najbolja iskorištenost i zaštita mineralnih sirovina.

Zahvaljujući intenzivnoj i nadasve stručnoj raspravi sudionika radionice iskristalizirali su se određeni problemi u ovoj oblasti i donijeli zaključci koji će biti temelj za razvoj nacionalne regulative za MDoPI i dalju harmonizaciju sa EU direktivama.

Između ostalog zaključeno je da je koncept mineralnih sirovina od javnog značaja vrlo koristan i da se treba razviti na nacionalnoj i regionalnoj razni, te je sačinjena lista glavnih  problema koji ometaju uspostavu i primjenu postojeće zakonske regulative za korištenje i zaštitu mineralnih resursa od javnog značaja. Dogovoreni su prijedlozi rješenja za postojeće probleme uz uspostavu i primjenu zakonska regulativa za korištenje i zaštitu mineralnih resursa od javnog značaja (lista problema), kao i da se formira lista stakeholders (stakeholders koji imaju određeni utjecaj, interes i stav ili odnos prema MDoPI), koji će u budućnosti detektirati i analizirati probleme, te predlagati rješenja i definirati one institucije koje ih trebaju i mogu rješavati.

U okviru daljnje implementacije projekta Minatura 2020 predviđeno je sudjelovanje Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije i na drugim Nacionalnim konzultacijama u drugim zemljama.

Za detaljnije informacije možete posjetiti web stranicu www.minatura2020.eu