Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin danas je nazočio svečanosti obilježavanja 30. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane u velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepana Kovače u Mostaru. Uz predsjednika Vlade nazočila je i ministrica znanosti,prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, G+ordana Nakić i ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Mario Lovrić. Ovom prigodom iskazali su iskreno poštovanje i uputili čestitku svim pripadnicima HVO-a, na poseban način stradalnicima Domovinskoga rata i članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Svečanosti je nazočio i Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović i  na  Trgu hrvatskih velikana položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Središnjeg spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.  Odlikovao je i Zborna područja Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje, Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama HVO-a te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju. Odlikovanje je u ime Zbornog područja Tomislavgrad preuzeo general, Ivan Tanjić.

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović je postumno, Redom kneza Domagoja, s ogrlicom za pokazanu hrabrost i junaštvo odlikovati i Ivu Lozančića, generala HVO-a i ratnog zapovjednika 111. XP brigade HVO-a Žepče, a odlikovanje je preuzela kćer generala Lozančića.+

Sveta misa za sve pripadnike Hrvatskog vijeća obrane služena je u katedrali Marije Majke Crkve Mostar.

Klapa Hvatske ratne mornarice sv Juraj svojim izvedbama upotpunila je ovaj dan ponosa i zahvale našim braniteljima, na poseban način onima koji su svoj život položili za obranu BiH. Uz njih nastupala je i klapa Zvizdan iz Posušja, Lucija Zovko i ostali.