U organizaciji Udruge Kupreški kosci i Društva Kuprešaka iz Zagreba jučer je, 30. srpnja, na dan posvete Crkve svete Obitelji održana manifestacija pod nazivom „1.000 Ivana“  čime je oboren Guinnissov rekord u okupljanju najviše osoba sa spomenutim imenom na jednom mjestu.

U obaranju rekorda među okupljenih 2325 Ivana na stadionu HNK Kupres sudjelovao je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić.

Postrojavanje, brojanje Ivana radilo se pod budnim okom komisije iz Guinnessovih rekorda  na tri mjesta s tim da je svaki Ivan morao proći kroz tri kontrole gdje se provjeravao identitet osoba pod tim imenom.

Najstariji sudionik manifestacije koji nosi ime Ivan je imao 94 godine dok je među najmlađim sudionicima bilo dosta djece ispod deset godina s tim da je svaki od njih na kraju od Guinnessove komisije dobio potvrdu da je sudjelovao u ovom posebnom povijesnom trenutku.

Ivan ime koje nosi manifestacija je proizašlo iz stihova popularne pjesme Marka Perkovića Thompsona “Vratit će se Ivan s tisuću momaka” a cilj okupljanja  rekordnog broja jednog imena na jednom mjestu upravo na Kupresu organizator vidi u promoviranju vrijednosti kupreške zajednice, ljepoti kupreškog kraja i bogatstvu kupreške tradicije i kulture.

Prije početka službenog brojanja na stadionu Hrvatskog  nogometnog kluba Kupres služena je Sveta misa u crkvi sv. Obitelji gdje je nad svim sudionicima svećenik dao blagoslov. Nakon smotre Ivana i obaranja rekorda uslijedio je svečani mimohod te je učinjena povijesna milenijska fotografija 1000 Ivana a u poslijepodnevnim satima je započelo i pučko veselje s programom u kojem su nastupili Folklorna skupština HKD Napredak, KD Kupreški momci, Glazbeni sastav Versi, Tamburaški sastav Đeram, Mate Bulić, Mirko Švenda, Bruno Baković, Dražen Žanko i Marko Perković Thompson.

FOTOGALERIJA