Jučer, 5. rujna 2018. godine predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović otvorili su u Livnu  konzulat Republike Hrvatske.

U obraćanju nazočnima hrvatski premijer, Andrej Plenković kazao je, uz ostalo, „kako se ovim činom zaokružuje diplomatsko – konzularna mreža Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i kako je Bosna i Hercegovina strateški najvažniji državni interes Republike Hrvatske i kako je Bosna i Hercegovina prijateljska zemlja čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo i u kojoj je hrvatski narod konstitutivan i ostvaruje svoja prava na najvišoj razini kako to priliči ustavnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine, ali i najvišim Europskim standardima. Naglasio je kako je razmjena između ove dvije zemlje preko dvije milijarde eura. Republika Hrvatska je u Bosni i Hercegovini uložila 1,2 milijarde eura. Posjetio je kako su Hrvati ovog kraja u ratnim vremenima devedesetih godina prošlog stoljeća bili zadnja crta opstanka cjelovitosti Bosne i Hercegovine, a isto tako očuvali su i spašavali Dalmaciju i Hrvatsku. Tu činjenicu Hrvatska ne zaboravlja“ rekao je Plenković.

Hrvatski član Predsjedništva, dr. Dragan Čović prigodom otvaranja konzulata Republike Hrvatske, među ostalim, je rekao „ Nadam se da će ova suradnja imati i dodatnu dimenziju kako bismo u konačnici mogli kazati da je Bosna i Hercegovina do kraja domovina  svakog Hrvata na svakom pedlju Bosne i Hercegovine u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike Hrvatskog naroda osigurati potpunu jednakopravnost“.

Svečanosti otvaranja konzulata Republike Hrvatske u Livnu nazočili su brojni visoki uzvanici, a među njima i: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić s ministrima u Vladi Petrom Galićem i Darinkom Mihaljevićem, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bariša Čolak, ministrica obrane Bosne i Hercegovine, Marina Pendeš, rektor Sveučilišta u Mostaru, dr. Zoran Tomić, potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske, Milijan Brkić, ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi Republike Hrvatske, Tomislav Ćorić, Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, ministrica kulture u Vladi Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek i Tomislav Vrdoljak koji će obnašati dužnost konzula u konzulatu Republike Hrvatske u Livnu.

Zgrada u kojoj je smješten konzulat Republike Hrvatske u Livnu građena je u neorenesansnom stilu koncem 19. stoljeća i adaptirana je za ovu namjenu.

Hrvatski premijer, Andrej Plenković i hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović s visokim dužnosnicima nakon otvaranja konzulata posjetili su Županijsku bolnicu, „dr. fra. Mihovil Sučić“ u Livnu i crkvu sv. Petra i Pavla na Gorici i galeriju Gabrijela Jurkića u Franjevačkom samostanu  na Gorici u Livnu.