3U sklopu proslave Dana općine Livno i 1124. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja  jučer je 27. rujna 2016. godine svečano obilježen završetak prve faze projekta inkluzivnog multietničkog vrtića Sunčani most Livno.

Središnjoj svečanost na platou ispred dječjeg vrtića nazočili su zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mate Franjičević, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, ministar unutarnjih poslova, Darinko Mihaljević, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivica Brešić i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić, predstavnici UNDP-a Vahidin Ogrešević i Dino Kabiljegić te domaćin načelnik općine Livno, Luka Čelan.

U realizaciji projekta dječjeg vrtića predškolsko odgojne ustanove inkluzivnog karaktera sudjelovali su Razvojni program ujedinjenih naroda UNDP i Vlada Hercegbosanske županije i općina Livno, dok je u opremanje vanjskog dijela vrtića, odnosno igrališta u dvorištu, uključen i UNICEF.

Projektom čija ukupna vrijednost iznosi cca 300.000,00 KM predviđen je boravak dvije skupine po 20 djece. Bitno za istaknuti je da će po skupini u vrtiću boraviti 2 djece s posebnim potrebama i 7 djece slabijeg imovnog stanja koji će biti oslobođeni plaćanja boravka u vrtiću.

„Izuzetnu podršku smo imali od općine Livno i Vlade Hercegbosanske županije da dođemo do ovog rezultata kojeg imamo danas”, rekao je Vahidin Ogrešević, predstavnik UNDP-a te dodao „Ovo je jedan od vrijednih projekata koje realiziramo s lokalnom i županijskom vlasti i koji je izuzetno drag, jer za cilj ima pomoć u edukaciji djece”  te izrazio nadu da će u budućnosti uspješno djelovati.

U svom obraćanju nazočnima predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić rekao je da je završetak projekta dječjeg vrtića zajednički uspjeh Vlade, Općine i UNDP-a, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da će u vrtiću boraviti djeca s posebnim potrebama kao i djeca slabijeg imovnog stanja. Zahvalivši partnerima na projektu predsjednik Dalić dodao je: „Vlada  Hercegbosanske županije spremna je ovaj projekt podržati i u budućnosti”.6

Ovakvu rekonstruiranu zgradu predajemo na uporabu našim partnerima iz Austrije neprofitnoj organizaciji Diakoniewerk, koja će preuzeti brigu oko financiranja vrtića za potrebe njegovog funkcioniranja, a dio sredstava za tu namjenu osigurat će i općina Livno kroz proračunska sredstva”, reko je načelnik općine Livno, Luka Čelan te dodao „Veseli nas činjenica da smo kao općina dobili priliku da sjedište jedne ovakve ustanove bude u našem gradu. Vjerujem da će oni koji budu boravili u njoj steći lijepa iskustva i kvalitetnu spremnost za nove životne izazove”.

Nakon obilježavanja završetka prve faze radova upriličen je i obilazak radova na Srednjoj strukovnoj školi “Silvije Strahimir Kranjčević”u Livnu, kao i završetak projekta postavljanja plastenika u spomenutoj školi za potrebe novo uvedenog smjera poljoprivredno- prehrambenog tehničara.

Izrazivši zadovoljstvo što je  Vlada Hercegbosanske županije od samih početaka sudjelovala u ovom projektu predsjednik Vlade rekao je: „S obzirom na aktivnosti s UNDP-om oko mini sirana i Zavoda za hranu i veterinarstvo došli smo na ideju zajedno s direktorom srednje strukovne škole da idemo u pravcu formiranja poljoprivredno-prehrambenog smjera, te smo zajedno s predstavnicima UNDP-a osigurali nabavku plastenika, kako bi se učenici koji će izići iz ove škole usmjerili prema strateškoj djelatnosti u Hercegbosanskoj županiji i kojom se trebamo baviti na ovim prostorima, a to je poljoprivreda”.

FOTOGALERIJA