U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u petak, 19. veljače 2021. godine održan je radni sastanak predsjednika Vlade HBŽ, Ivana Vukadina i ministra unutarnjih poslova HBŽ, Maria Lovrića s predstavnicima Sindikata djelatnika MUP-a u Hercegbosanskoj županiji.

Predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a, Dražen Mišić upoznao je predsjednika Vlade HBŽ i resornog ministra o samom djelovanju i ustroju Sindikata kao i o problemima s kojima se susreću, s naglaskom da su već ranije održali sastanak s resornim ministrom. Novi kolektivni ugovor, Zakon o plaćama policijskih službenika, Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika, utvrđivanje osnovice za obračun plaće za 2021. godinu bile su najvažnije teme radnog sastanka. Kako su naveli predstavnici Sindikata MUP-a u Hercegbosanskoj županiji, Sporazum koji je potpisan s prethodnom Vladom Hercegbosanske županije krajem 2019. godine nije do kraja ispoštovan, jer Sporazumom je bilo utvrđeno povećanje bruto osnovice za izračun plaća za 8% za fiskalnu 2020. godinu, produženje postojećeg i donošenje novog Kolektivnog ugovora te pokretanje procedure za donošenje Zakona o plaći policijskih službenika i Zakona o plaći državnih službenika i namještenika. Kako su naglasili predstavnici Sindikata, policijski službenici u Hercegbosanskoj županiji po mjesečnim primanjima spram kolega u drugim županijama nalaze se na samome dnu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Predsjednik Vlade također je upoznat i sa potencijalnim problemom koji bi se mogao pojaviti vezano za uplate benificiranog radnog staža policijskih djelatnika, jer u budućem razdoblju planiran je odlazak većeg broja policijskih službenika u mirovinu.

Predsjednik i resorni ministar iskazali su spremnost za buduće razgovore i suradnju, kazavši kako je za daljnje pregovore o poboljšanju uvjeta rada djelatnika policije potrebno aktivno uključiti i Ministarstvo financija, kako bi se iznašlo rješenje za probleme koje su naveli predstavnici Sindikata djelatnika MUP-a HBŽ, a s kojim bi bili zadovoljni i Sindikat djelatnika MUP-a u HBŽ i Vlada HBŽ. Vukadin je istaknuo, a s čime su se složili i predstavnici Sindikata, da je odgovornost bila stavka i osobina koja je nedostajala s obje strane u prethodno potpisanim sporazumima i ugovorima.