Jučer je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ilija Šljivić, u sklopu redovite planirane posjete poljoprivrednim proizvođačima s područja županije, posjetio obiteljsko gospodarstvo Miroslava Dumančića u općini Kupres.

Ovo obiteljsko gospodarstvo, koje u izvanrednim infrastrukturnim objektima i s velikim brojem vlastitih strojeva za rad, broji 216 komada krupne stoke i 1200 komada ovaca, predstavlja pozitivan primjer uspješnog bavljenja poljoprivredom u našoj županiji.

Naime, zbog vrlo dobrih uvjeta za razvoj stočarstva, nepreglednih pašnjaka i blizine vode koja se nalazi u neposrednoj blizini ovoga gospodarstva, stvoreni su osnovni preduvjeti za daljnji razvoj ne samo u ovome obiteljskom gospodarstvu, nego i općini Kupres općenito.

Prilikom ove posjete gosp. Dumančić je upoznao ministra Šljivića s načinom i uvjetima rada i tom mu se prigodom zahvalio na njegovoj posjeti. Ističe kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s resornim županijskim ministarstvom i načinom isplate poticaja, rekavši kako poticaje doživljava isključivo kao stimulaciju, odnosno nagradu za svoj rad, a nikako kao sredstva od kojih će održavati i unaprjeđivati proizvodnju, obzirom da se radi o ne tako značajnim sredstvima.

Problem mu predstavlja nemogućnost dobivanja dodatnih pašnjaka i obradivog zemljišta u zakup koja se, kako kaže gosp. Dumančić, očito daju privilegiranima. Naime, zbog dugih zima godišnje treba osigurati oko 35000-40000 komada bala sjena za prehranu stoke, što vlasniku predstavlja veliki problem,koji bi, kako kaže gosp. Dumančić, riješio dodatnim zakupom zemljišta, do kojega ne može doći.

Po završetku posjete ministar Ilija Šljivić je izjavio: „Fasciniran sam željom,voljom i borbenošću ovih ljudi, koji svojim mukotrpnim radom žele osigurati vlastitu egzistenciju u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji. Poručujem svima kako je ovo zaista težak i trnovit put do vlastitog uspjeha, ali je do njega zaista moguće doći, pogotovo s ovim prirodnim bogatstvima kojima obiluje naša županija, što svojim primjerom dokazuje i gosp. Dumančić“.