prekogranicna_suradnja1O temi „Suradnja u provedbi mjera civilne zaštite“ u Splitu je u srijedu, 4.11. 2015. godine održan sastanak prekogranične suradnje Područnih ureda za zaštitu i spašavanje (PUZS) Split i Šibenik i Uprave civilne zaštite HBŽ. Sastanku je nazočio i ministar MUP-a HBŽ Darinko Mihaljević.

Domaćin sastanka pročelnik PUZS Split Slavko Đapić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom između dvije države,osobito između PUZS Split i Šibenik i Uprave civilne zaštite HBŽ, istaknuvši da je Sporazum između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa dobar temelj za suradnju u pograničnom području osobito u pružanju prekogranične pomoći u gašenju požara otvorenog prostora, ali i svake druge situacije prilikom upućivanja ili primanja žurne pomoći u akcijama zaštite i spašavanja.

Pročelnik PUZS Šibenik Milovan Kević također je ocijenio dosadašnju suradnju sa UCZ Hercegbosanske županije primjerenom što se naročitom pokazalo kod nekih događaja koji su se dešavali u pograničnom području, te istaknuo mogućnost  nastavka daljnje međusobne prekogranične suradnje realizacijom nekih projekata u cilju razvijanja što kvalitetnijeg sustava zaštite i spašavanja između dvije države.

Tijekom posjeta PUZS Split upriličen je obilazak županijskom centru 112 gdje su sudionici sastanka upoznati s njihovim radom te informatičko-komunikacijskim mogućnostima centra.

O radu i aktivnostima HGSS stanice Split sudionike sastanka upoznao je pročelnik Vinko Prizmić. Upriličena je bila i posjeta heliodromu i Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita koja se može pohvaliti s impresivnim voznim parkom, kako po brojnosti tako i po kvaliteti vozila.

prekogranicna_suradnja2