hSastanak predstavnika županijske i općinske vlasti s predstavnicima HEP-a održan je jučer u prostorijama Crpne stanice “Buško blato” d.o.o. u Podgradini u Livnu.

Sastanku su nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić sa savjetnicima za gospodarstvo, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi, Ivica Brešić, načelnik općine Livno, Luka Čelan, predstavnik općine Tomislavgrad Zdravko Krišto te predstavnici HEP-a direktor Proizvodnog područja HE Jug, Igor Šodan, savjetnik u tvrtci HEP proizvodnja d.o.o., doc. dr. sc. Mate Dabro, direktor Glavne HE Orlovac, Josip Macan, direktor Crpne stanice Buško blato, Pere Kasalo.p

Razgovaralo se o visini i uplatama naknade za korištenje hidroakumulacijskih objekata što je regulirano Zakonom o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata. Nakon što su predstavnici Vlade i općina problematizirali visinu naknade s kojom nisu zadovoljni, izneseni su prijedlozi i mogućnosti za daljnja ulaganja za potrebe razvoja.

Istaknut je i problem korištenja poljoprivrednog zemljišta s obzirom na neuređeni kanalski sustav- vodozračni režim. Predstavnici HEP-a upoznati su s projektima HBŽ koji su vezani za Buško jezero , među kojima je najznačajniji projekt Master plan razvoja turizma.

Razgovaralo se i o izgradnji sustava reverzibilne hidroelektrane Kablići koja bi u kombinaciji s retencijom Čaprazlije omogućila korištenje vode ne samo za proizvodnju energije nego i za potrebe razvoja poljoprivrede u Livanjskom i Grahovskom polju.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo što su definirani određeni problemi u nadi da će se na rješavanju istih raditi zajedno na obostrano zadovoljstvo, te je naglašeno da je održani sastanak početak jedne dobre suradnje HEP-a s Vladom Hercegbosanske županije i lokalnim zajednicama.