1U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine jučer je, 23. siječnja 2017. godine, održan sastanak federalnog premijera Fadila Novalića, zamjenice premijera i federalne ministrice financija Jelke Milićević i zamjenika premijera i federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače s predsjednicima Vlada i ministara financija svih deset županija u Federaciji BiH.

Na sastanku, kojem su nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić i ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac, razgovaralo se o provedbi aktivnosti utvrđenih Reformskom agendom za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 2015. do 2018. godine kao i provedbi Odluke o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH u vezi s fiskalnom politikom, s posebnim osvrtom na parafiskalne namete.

Sastanak je sazvan jer i od aktivnosti županija u značajnoj mjeri ovisi pozicija BiH na putu ka Europskoj uniji i realizacija zadataka proisteklih iz Reformske agende.

Nakon što su ministrica Milićević i ministar Drljača predstavili osnovne zadatke iz Reformske agende koji su u nadležnosti njihovih ministarstava, premijer Novalić je podsjetio predstavnike županijskih vlada na njihove obveze u okviru reformskih procesa.

Naime, županijskim nadležnostima obuhvaćene su, izravno ili neizravno, četiri reformske oblasti: javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost, zatim tržište rada, također vladavina prava i dobro upravljanje, kao i reforma javne uprave.

Županije su, također, uključene i u odgovaranje na trećinu pitanja postavljenih u upitniku Europske komisije.

Tijekom sastanka predstavnici USAID-a upoznali su nazočne s glavnim elementima projekta reforme fiskalnog sektora, čiji je jedan od ciljeva racionalizacija parafiskalnih pristojbi i naknada, što bi u mnogome doprinijelo poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju investicija.

Predsjednici županijskih vlada i ministri upoznali su predstavnike Federalne vlade o vlastitim iskustvima na provedbi Reformske agende i da su sve županije pri kraju s popunjavanjem upitnika.

Također je pozdravljen ovakav izravan način dogovaranja i koordiniranja aktivnosti federalne i županijskih vlasti te je zaključeno da ovakve susrete treba održavati najmanje jednom u tri mjeseca.