IMG_8614Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić sastao se jučer s predstavnicima i savjetnicima Izaslanstva Europske Unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark-a. Sastanku su nazočili koordinator Vlade Hercegbosanske županije za Europske integracije, Ante Semren i savjetnici predsjednika Vlade za gospodarstvo Ivana Mišković i Zdravko Markov.

Tijekom sastanka razgovaralo se o aktivnosti Vlade Hercegbosanske županije kao jedne od potpisnika Reformske agende s posebnim naglaskom na vladavinu prava kroz donošenje zakona koji su u fazi izrade: Zakona o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe u Hercegbosanskoj županiji, Zakona o plaćama, Zakona o unutarnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima. Razgovaralo se i o donošenju strateških dokumenata kao i o reformi javne uprave.

Predsjednik Vlade, Draško Dalić istaknuo je donošenje dokumenata Strategije razvoja Hercegbosanske županje,  Akcijskog plana Reformske agende županije te aktivnosti koje se poduzimaju u procesu osnivanja Razvojne Agencije Hercegbosanske županije i Stručnih službi kao i na izradi Strategije komuniciranja Hercegbosanske županije.

Prema riječima predsjednika Draška Dalića, Vlada Hercegbosanske županije formirala je povjerenstvo za izradu Strategije za borbu protiv korupcije i Akcijski plan za borbu protiv korupcije s konkretnim mjerama koje bi trebale definirati mehanizme implementacije Strategije koja je u završnoj fazi i koja bi uskoro trebala biti usvojena.

Savjetnici u Odjelu za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH, Eric Fréjabue, Vesna Willis i Dragana Gluhović ponudili su pomoć Vladi Hercegbosanske županije  u provođenju mjera iz Reformske agende, te u prenošenju iskustava drugih županija koje su posjetili s ciljem definiranja stanja u navedenim oblastima.

Sastanku je nazočio i Petar Kraljević predstavnik EU Ureda u Mostaru, koji je ponudio i pomoć u usklađivanju zakonodavstva Hercegbosanske županije s pravnom stečevinom Europske Unije.