Jučer je u Hotelu Dinara u Livnu UNDP i UN-ov Fond za ljudsku sigurnost (UNTFHS) organizirao Konferenciju o implementaciji projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednice u Hercegbosanskoj županiji“.

Namjera konferencije je bila da se predstavnicima vladinih i ne vladinih organizacija predstavi sadržaj i plan projekta, pa su tako pored predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Branka Ivkovića na konferenciji sudjelovali i ministri u Vladi Anka Papak – Dodig, Mario Lovrić, Petar Galić, te Dragoslav Topić.

Program ima za cilj rješavanje ekonomskih, socijalnih i drugih razlika koje posebno ugrožavaju socijalno ugrožene grupe u Hercegbosanskoj županiji, a baviti će se razlikama nerazvijenih i razvijenih regija, poticanjem osjećaja zajedništva kako bi se smanjile tenzije i nesigurnost u društvu.

Program implementiraju UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM uz potporu svih 6 općina Hercegbosanske županije, Crvenog križa, Županijskog centra za socijalnu skrb, te drugih lokalnih organizacija civilnog društva, a i Vlada Hercegbosanske županije je iskazala spremnost za sudjelovanje u projektu.

Program, čiji se početak očekuje početkom sljedeće godine, trajati će tri godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8 mil. KM. UN je za ovaj projekt već osigurao 4 mil. KM, a ostala 4. mil. KM osigurati će sve razine vlasti u F BiH tijekom provedbe samoga projekta.