img_0477U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije jučer je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu predstavljen projekt Bio-E organska gnojiva tvrtke Woodland pellets d.o.o. Drvar iz Drvara.

Predstavljanju projekta nazočili su Igor Peša, jedan od vlasnika Woodland-a koji je i zastupnik projekta Bio-E, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivica Brešić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, načelnik općine Livno Luka Čelan sa suradnicima, predstavnici općine Tomislavgrad, Tihomir Kujundžija direktor Woodlanda iz Drvara i Suzana Budimir pravnica u Woodland-u.

Predstavnike Woodland-a zanimale su pogodnosti koje Livanjska općina može pružiti za odabir lokacije i ubrzano dobivanje potrebite dokumentacije za mogući brzi početak proizvodnje organskog gnojiva.

Ministar Brešić, načelnik općine Livno, Luka Čelan i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić jednoglasno su podržali taj projekt uz naglasak da se sva potrebita dokumentacija može ishoditi u relativno kratkom vremenu.

Projekt je vrijedan 5.700.000,00 eura i u proizvodnji bi posao dobilo oko 40 osoba. Zaštićeni patent projekta Bio-E razvili su vlasnici Bio-E tehnologije iz Milana. Ovo bi bio prvi ovakav projekt na prostorima bivše Jugoslavije, a nositelj cijelog projekta je tvrtka Woodland d.o.o. iz Drvara.
img_0473
Organska gnojiva isključivo bi se proizvodila od kokošjeg izmeta i ekološki je neškodljiv. Godišnja proizvodnja organskog gnojiva bi bila 60.000 tona. Plasman gnojiva je osiguran i služio bi za povećanje poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja ovakvog organskog gnojiva već se radi u Bugarskoj, Rumunjskoj i Brazilu.

Predstavnici Woodland-a prigodom predstavljanja projekta istaknuli su da im je potrebna lokacija površine 20.000 m.

Nakon predstavljanja projekta sudionici sastanka jučer su obišli industrijsku zonu Brda u središnjem dijelu Livanjskog polja koja već sada značajnim dijelom udovoljava zahtjevima ovog projekta izgrađenom infrastrukturom i potrebnim naponom električne energije.