Jučer je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković posjetio Livno. Pred zgradom općine Livno dočekan je ovacijama i aplauzom okupljenih građana, a dobrodošlicu su mu poželjeli predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i načelnik Livna, Luka Čelan.

Nakon dobrodošlice održan je sastanak u zgradi općine na kojem su predsjednika Vlade Republike Hrvatske domaćini upoznali sa stanjem u Livnu i Hercegbosanskoj županiji. Sastanku su, uz ostale, nazočili i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministri iz HDZ-a BiH u Vladi Hercegbosanske županije, Ivica Brešić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Stipan Šarac, ministar financija Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević, ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, načelnik Livna, Luka Čelan, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Po završetku sastanka brojnim novinarima načelnik Livna, Luka Čelan je rekao: „Zahvaljujemo na pomoći Republici Hrvatskoj općini Livno. Ta pomoć je bila dana bolnici i školama. Možemo biti veoma zadovoljni i zahvalili smo na skorom otvaranju konzulata Republike Hrvatske u Livnu. Govorili smo o problemima koji muče općinu Livno kad su u pitanju odnosi s Republikom Hrvatskom. Tu je u prvom redu pitanje Buškog jezera i naknade od strane Hrvatske elektroprivrede, te kao i nama dva dosta značajna granična prijelaza, Kamensko i Vaganj.

Nadam se kad gospodin Plenković drugi put bude u Livnu da ćemo moći sa još više optimizma gledati i na razvoj općine i na ukupne odnose kad je u pitanju općina Livno i Republika Hrvatska“, kazao je načelnik Livna i dodao, „sigurno da je otvaranje konzulata značajno za sve stanovnike naše županije koji su do sada sve stvari morali rješavati u Mostaru, a to ima i drugu poruku da Republika Hrvatska brine o Hrvatima izvan Republike Hrvatske“.

Govorio je i o naknadi za korištenje Buškog jezera:“općine Livno i Tomislavgrad nisu zadovoljne načinom kako se do sada vršila naknada i izrazio nadu da će i kroz ovaj postojeći Zakon ubuduće biti jedna pravičnija naknada kad su u pitanju općine Livno i Tomislavgrad za korištenje akumulacije Buškog jezera. Za prošlu godinu obe općine dobile su oko 1.500,000,00 KM i siguran sam da je to vrlo malo s obzirom na površinu Buškog jezera i količinu vode koja se nalazi u akumulaciji i koja ide u sustav HE Orlovac“, pojasnio je načelnik Livna, Luka Čelan.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković novinarima je izjavio:“Sedmi put sam u Bosni i Hercegovini otkad sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Zadovoljstvo mi je biti u Hercegbosanskoj županiji. Bosna i Hercegovina je naša najznačajnija prijateljska susjedna država s kojom razvijamo izvrsne odnose i koje želimo unaprijediti i gospodarskom suradnjom i političkim dijalogom i rješavati neka otvorena pitanja i isto tako kao odgovorna država dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini. Na tom tragu aktivnosti koje radi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Središnji ured za Hrvate izvan Repulike Hrvatske kontinuirano objavljuju natječaje za brojne projekte, potpore kako bismo na vrlo operativan način poduprli identitet i omogućili ravoj i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini. U 2016. /2017. godini Hrvatska je uložila gotovo 6 milijuna kuna u strateške projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini. U okvirima našeg Proračuna nastojat ćemo u budućnosti povećati sredstva Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske za financiranje projekata“ naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

Spomenuo je dosadašnje potpore na ovim prostorima školstvu, zdravstvu, Franjevačkom muzeju u Livnu i drugim područjima u Bosni i Hercegovini, a naročito određene projekte koji su važni za Hrvate koji ovdje žive. U izjavi je rekao kao je problem demografske revitalizacije istovjetan i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini i da je demografska politika u Hrvatskoj jednako značajna kao i demografska politika u Bosni i Hercegovini Hrvata. Rekao je kako će pokušati nakon dobivenih informacija naći jedno cjelovito rješenje za dizanje u višu kategoriju graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj kojim bi dali još jednu konkretniju podršku razvoju gospodarstva ovoga kraja jer bi prekategorizacijom postali međunarodni granični prijelaz za prijevoz kvarljive robe što bi omogućilo ljudima iz ovog područja lakše prometovanje i izvoz poljoprivrednih proizvoda. Za Pelješki most rekao je novinarima kako ponavlja da će se graditi na Hrvatskom teritoriju i da je to činjenica i da je to najvažnije. „Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usuglašavana na stručnoj razini i da će biti koristan i za Bosnu i Hercegovinu pa i za ovaj dio Neuma i ako treba još nešto pojasniti prijateljima u Bosni i Hercegovini sve nadležne Službe će to i napraviti“, rekao je Plenković koji je obišao i Srednju strukovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu za čiju je obnovu Vlada Republike Hrvatske izdvojila više od milijun kuna.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo što će doći do otvaranja konzulata Republike Hrvatske u Livnu koji će puno značiti za ljude ovdje ali i za gospodarstvo. Očekuje da će se uskoro riješiti problemi ovdašnjih ljudi. Jedan od najboljih načina je ulaganje u znanje, a Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu je to u pravom smislu već pokazala i iz nje izlaze mladi ljudi koji su spremni za tržište, prije svega u Hercegbosanskoj županiji.

FOTOGALERIJA