prostorni 1 Predsjednik Vlada Hercegbosanske županije, Draško Dalić danas je zajedno s ministrom graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša, Hikmetom Hodžićem nazočio prezentaciji Nacrta Prostornog plana Hercegbosanske županije.

Sastanku u zgradi Vlade u Livnu nazočili su predstavnik Federalnog Ministarstva prostornog uređenja, Enver Džomba, direktorica navednog projekta Dragica Hrnić sa suradnicima iz Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju (IUGERS) iz Banjaluke.

Nakon što je nazočnim zahvalio na izradi Prostornog plana županije predsjednik Vlade, Draško Dalić kazao je „Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti Prostorni plan koji će, kao jedan od najbitnijih dokumenta, omogućiti strateške stvari za ovaj prostor, u prvom redu mislim na infrastrukturne projekte:  autocestu Banjaluka-Glamoč-Livno-Split, brzu cestu Travnik-Bugojno-Livno-Split, brzu cestu Šujica-Tomislavgrad-Posušje-Mostar i plinovod uz navedene ceste i druge projekte.”  PP HBZ 1

Dodao je kako pored navedenog očekuje da Prostornim planom neće biti ograničenja u korištenju energetskih potencijala vjetro, hidro  i solarnih potencijala kao i termoenergetskih objekata.

„Vlada Hercegbosanske županije neće dopustiti da ovaj prostor bude konzerviran za potencijalne investicije što bi doprinijelo manjem napuštanju mladih obitelji s ovih prostora, rekao je predsjednik Vlade, Draško Dalić.

Dogovoreno je da će nositelj izrade Prostornog plana Hercegbosanske županije za razdoblje 2008. – 2028. godine, Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju u nacrt plana ugraditi sugestije federalnih ministarstava i Ureda predsjednika Vlade Hercegbosanske županije.