U zgradi Vlade Hercegbosanske županije predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministri u Vladi Hercegbosanske županije, Draško Dalić, Božo Perić i Mario Lovrić danas su održali sastanak s predstavnicima lokalne samouprave s područja Hercegbosanske županije općine Kupres, Tomislavgrada, Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Tema današnjeg sastanka bila je aktualna sigurnosna situacija na prostoru Hercegbosanske županije,  Proračun Hercegbosanske županije za 2022. godinu, te problematika poljoprivrednog zemljišta.

Na početku sastanka predsjednik Vlade, Ivan Vukadin izrazio je dobrodošlicu nazočnima i istaknuo zadovoljstvo ovakvih sastanaka i razgovora između lokalnih samouprava, kako bi zajednički djelovali i aplicirali prema fondovima i projektima od kojih će pozitivne utjecaje imati cijela županija i jedinice lokalne samouprave.

Ministri u Vladi zajedno s predsjednikom Vlade predstavili su nazočnima Nacrt Proračuna Hercegbosanske županije za 2022. godinu i Nacrt Zakona o izvršavanju Proračuna Hercegbosanske županije za 2022. godinu koji su upućeni u Skupštinsku proceduru. Među najvažnijim proračunskim stavkama o kojima se razgovaralo, a koja će se provoditi kroz resorna ministarstva Hercegbosanske županije u obliku potpora i programa, te apliciranja od strane lokalne zajednice na iste istaknute su: izravne potpore lokalnoj samoupravi, potpore za vodoprivredu, potpore za zaštitu okoliša, gospodarske mjere ublažavanja posljedica izazvane pandemijom COVID-a 19, poljoprivredni poticaji, programi za izradu i sanaciju županijskih i lokalnih putnih pravaca, potpore prema vjerskim zajednicama, potpore namijenjene kulturnim događanjima, subvencija prijevoza učenika i sufinanciranje projekata.

Sigurnosnu situaciju na prostoru Hercegbosanske županije predstavio je ministar unutarnjih poslova, Mario Lovrić, među ostalim, istaknuo je kako je Vlada na svojoj 34. sjednici  primila k znanju informaciju o stanju i kretanju migranata na području Hercegbosanske županije. U odnosu na prošlu godinu u kojoj je evidentirano 1433 osobe, u ovoj godini  za prvih 11 mjeseci je porast kretanja migranata i evidentirano je 1590 osoba u različitim smjerovima kretanja, dok su iste osobe evidentirane i više puta. U gradu Livnu evidentiranoj je 556 osoba u  Bosanskom Grahovu 396, u Drvaru 353, Tomislavgradu 235, 39 osoba u Kupresu dok je u Glamoču 11 osoba. Stav i zaključak Vlade i lokalnih jedinica je da Vlada nema kapaciteta za prihvat migranata. U slučaju otvaranja kampova Vlada i lokalne zajednice zajednički će djelovat u onemogućavanju takvih aktivnosti.

Na sastanku je bilo razgovora i o problematici poljoprivrednog zemljišta, te je zaključeno da će jedinice lokalne samouprave nastaviti djelovanje s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije kako bi se brže i uspješnije riješila problematika zemljišta.