ghPredsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić održao je danas u zgradi Vlade radni sastanak s predstavnicima špediterskih poduzeća pri carinskim ispostavama i graničnim prijelazima Regionalnog centra Mostar.

Sastanku su nazočili špediteri iz Livna i Tomislavgrada, Tomo Periša, REGI-COMMERCE d.o.o Livno,  Ante Petričušić i Dražen Petričušić, VID doo Tomislavgrad, te savjetnici predsjednika Vlade za gospodarstvo Ivana Mišković i Zdravko Markov.

Predstavnici špeditera upoznali su predsjednika Vlade, Draška Dalića s problemima vezano za provedbu naredbe o nadležnosti carinskih ispostava za carinjene određenih roba podrijetlom iz azijskih i afričkih zemalja koja ih stavlja u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na druge špeditere na području Bosne i Hercegovine.

S obzirom da su Carinske ispostave na prostoru općina Livna i Tomislavgrada kategorizirane kao carinske ispostave prvog rada predstavnici špeditera traže provođenje Carinskog zakona i da im se omogući carinjenje robe bez ograničenja prema kriteriju sjedišta uvoznika i po ograničenoj količini.

Prema riječima nazočnih špeditera brojnim odredbama i naredbama carinjenje se sustavno prebacuje na druge carinske ispostave odnosno granične prijelaze.

U cilju rješavanja problema i kako bi bili na istoj razini s ostalim carinskim ispostavama špediteri Regionalnog centra u više navrata obraćali su se i višim razinama vlasti.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije tom prilikom izrazio je punu potporu predstavnicima špeditera u rješavanju navedenih problema istaknuvši kako je vrijeme da se zaobiđenom prostoru Hercegbosanske županije omogući uravnoteženiji gospodarski rast i razvoj, opstanak i investiranje na području županije.