wigemark-prijem mostarU povodu Dana Europe u ponedjeljak, 16. svibnja, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić boravio je u Mostaru na upriličenom svečanom prijemu, čiji je domaćin bio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark.

Tom prigodom Wigemark je naglasio da BiH pripada EU, da je poslije dugo godina zastoja ponovo na europskom putu i da su prošle godine napravljeni brojni pomaci.

– Vašu zemlju morate reformirati i mijenjati kako bi se mogla prilagoditi okolnostima u Europi. EU ostaje snažno opredijeljena u  pružanju podrške. Mi smo vaš najznačajniji partner i ostat ćemo to u budućnosti, ali potrebno je da uradite promjene kako bi mogli ispuniti brojne standarde i da bi dokazali da ste sposobni da provedete ozbiljne reforme, rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, većina reformi, koje je potrebno napraviti da bi BiH dobila status kandidata, ne zahtijeva nikakve ustavne intervencije, ali se i dalje puno vremena uzalud troši na rasprave o ustavnoj strukturi čime se odvraća pozornost od pitanja otvaranja novih radnih mjesta, obrazovanja, sigurnog okruženja.

Wigemark je pozvao sve donositelje odluka u BiH da iskoriste postojeći zamah u procesu europskih integracija i naprave pravi iskorak.

“Nemojte da vam uskopolitički interesi sprječavaju donošenje odluka koje su u interesu svih građana”, istaknuo je Wigemark.