Na zahtjev velikog broja poljoprivrednih proizvođača, jučer je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije u PTC-u Forum u Livnu organiziralo predavanje o temi „Proizvodnja, otkup i plasman industrijskog krastavca Kornišona“.

Ministarstvo je predavanje organiziralo u suradnji s gospodarskim društvom CARL KÜHNE KG, jednim od vodećih proizvođača prehrambene industrije u Njemačkoj, koje je tek odnedavno registrirano i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Mostaru.

CARL KÜHNE KG Mostar bi izravno otkupljivalo krastavce po unaprijed dogovorenim cijenama, a proizvodnju bi kreditirali u nabavci repromaterijala, odnosno sjemena, sadnica, zaštitnih sredstava, gnojiva, folija i sustava za navodnjavanje.

Da bi do realizacije ovoga projekta došlo potrebno bi bilo da se na području općine Livno zasadi najmanje 1,5 ha obradive površine, čime bi se osiguralo sabirno mjesto, otkup i odvoz krastavca.

Pored velikoga broja poljoprivrednika na predavanju su sudjelovali i novoizabrani predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivica Brešić, koji su podržali ovaj projekt i kazali da ukoliko dođe do njegove realizacije, resorno Ministarstvo će pokušati osigurati sredstva kako bi se poticala ova grana poljoprivredne proizvodnje.

Ukoliko se osigura površina od minimalno 1.5 Ha za sadnju krastavaca i ako se do srijede 13. svibnja u dovoljnom broju prijave svi zainteresirani proizvođači, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije bi u drugoj polovici sljedećeg tjedna održalo ogledni projekt sadnje krastavca Kornišona.