1Potpredsjednica Federacije BiH, Melika Mahmutbegović danas je sa suradnicima boravila u službenoj posjeti predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije, Drašku Daliću. Sastanku je nazočio i ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Hercegbosanske županije, Hikmet Hodžić.

Predsjednik Vlade, Draško Dalić upoznao je potpredsjednicu i goste sa stanjem u županiji istaknuvši odlazak mladih obitelji kao najveći problem. „Ukoliko se ne zaustavi iseljavanje stanovništva, pojedine općine u županiji umjesto na tisuće, brojat će tek na stotine stanovnika“, upozorio je predsjednik Vlade.

Navedeno se osobito odnosi na općinu Bosansko Grahovo gdje uglavnom žive starije i nemoćne osobe. Stoga je nastavak djelovanja uspostavljenih mobilnih timova, koji su se pokazali više nego opravdanim, nužno zbog starosne dobi stanovništva i udaljenosti od središta općina, rekao je predsjednik Vlade.

Tom prilikom predsjednik Vlade naglasio je da je Vlada Hercegbosanske županije prvi put od postojanja županije donijela Strategiju razvoja županije 2016.-2020. godina te da je za početak 2017. godine planira donošenje Prostornog plana Hercegbosanske županije. Upoznao je nazočne s aktivnostima na uspostavi Razvojne agencije Hercegbosanske županije i Stručne službe za razvoj i europske integracije kao i odjelom za dijasporu.2

S obzirom da Hercegbosanska županija obiluje prirodnim resursima za razvoj poljoprivred, prehrambene industrije, šumarstva, drvne industrije, proizvodnju energije i turizma predsjednik je naglasio potrebu prekategorizacije graničnog prijelaza Kamensko iz treće kategorije u kategoriju prijelaza  za promet robe i graničnog prijelaza Bili Brig-Vaganj iz kategorije pogranični promet u prijelaz za međunarodni cestovni promet putnika kako Hercegbosanska županija ne bi bila u izolaciji kao što je to trenutno.

Prilikom izrade Strategije prometa u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini nije se imalo razumijevanja za predložena prometna rješenja s prostora Hercegbosanske županije, dodao je predsjednik, a to su autocesta Banjaluka- Mliništa- Livno- Split, kao i za brzu cestu Mostar- Široki Brijeg- Tomislavgrad- Livno- Drvar- Bosanski Petrovac- Bihać. Predsjednik Vlade izrazio je nadu da će planirana brza cesta Travnik-Bugojno- Kupres- Šujica- Livno- Kamensko imati prioritet u financiranju njene izgradnje.

Predsjednik je naglasio prirodne resurse za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora vjera, vode i sunca kao i velike zalihe ugljena od cca 1 milijarde tona za potencijalnu izgradnju termoenergetskog objekta.

Razgovaralo se i o implement3aciji ustavnih presuda, sukladno aktivnostima i Akcijskom planu provedbe Reformske agende. Prema riječima predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Draška Dalića za sljedeću godinu planirana je izmjena ustava Hercegbosanske županije i implementacija ustavne presude o udžbenicima u srednjim i osnovnim školama u Hercegbosanskoj županiji.

Usuglašeno je da prostor Hercegbosanske županije zaslužuje veću pozornost svih razina vlasti jer zauzima 20% Federacije Bosne i Hercegovine to jest 10 % Bosne i Hercegovine, a samim tih je vrlo bitna za funkcioniranje države Bosne i Hercegovine. Također je usuglašeno da se postojeći problemi trebaju rješavati u međusobnim dogovorima kao i u političkom smislu kako ova županija ne bi bila u poziciji koju ne zaslužuje.

Jedno od načela na kojem počiva Europska unija je ruralni i regionalni razvoj što treba primijeniti  i na Hercegbosansku županiju kako se razvoj ne bi odvijao na užim prostorima većih centara ili temeljem utjecajnih pojedinaca.