8 potpisanih ugovora na 12,5 dunuma zemlje rezultat su jučerašnje prezentacije proizvodnje krastavca Kornišona, koje je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije u suradnji s njemačkom tvrtkom CARL KÜHNE KG Mostar organiziralo u PTC-u Forum u Livnu.

Nakon prvog predavanja o proizvodnji, otkupu i plasmanu industrijskog krastavca Kornišona, koje je održano prošlog tjedna na istom mjestu, jučer je prezentacijom proizvodnje agronoma iz tvrtke CARL KÜHNE KG Mostar svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima detaljno objašnjen cijeli postupak pripreme zemljišta, sadnje, tretiranja pa sve do branja krastavca Kornišona.

Tvrtka CARL KÜHNE KG Mostar izravno će otkupljivati krastavac po unaprijed dogovorenim cijenama s potpisnicima ugovora, a cijela proizvodnja će biti kreditirana u nabavci repromaterijala, sjemena, sadnica, zaštitnih sredstava, gnojiva, folija, sredstava za navodnjavanje. Poljoprivrednicima će 8. lipnja biti dopremljene sadnica, a kompletna proizvodnja od pripreme zemljišta pa do branja plodova biti će pod stručnim nadzorom agronoma ove tvrtke.

Prema riječima Majde Vuk, predstavnice ove tvrtke za Bosnu i Hercegovinu, cilj njihova dolaska na ova područja je animiranje mali poljoprivrednih proizvođača i da im se pomogne uvidjeti da i na svojim gazdinstvima, kroz ovaj vid poljoprivredne proizvodnje mogu ostvariti profit koje će donijeti dobrobit njima i njihovim obiteljima. „Sigurna sam da je ovo samo početak i da će sljedeće godine biti još više potpisnika ovih ugovora“ – kazala je gđa. Vuk.

Prezentaciji proizvodnje i potpisivanju ugovora nazočio je i resorni ministar Ivica Brešić kazavši da će Ministarstvo poljoprivrednim proizvođačima koji su potpisali ugovore osigurati drvene kolce koji služe uzgoju krastavaca i da će nastojati ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje uvrstiti u Program poticaja za poljoprivredne proizvođače u 2015. godinu.