Danas je u Kupresu Ministarstvo pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije i Š.G.D. Hercegbosanske šume potpisalo Ugovor o izvršenju krivične sankcije rada za opće dobro na slobodi. Ugovor su potpisali ministar pravosuđa Željko Rujević i direktor Hercegbosanskih šuma Draško Brnić.

Naime, kako je već ranije došlo do reforme kazneno-pravog sustava u Bosni i Hercegovini, jedna od ključnih izmjena u kaznenoj oblasti je bilo i uvođenje tz. alternativnih sankcija, a jedna od tih je i ova sankcija o radu za opće dobro.

Riječ je o kazneno-pravnoj mjeri koju u zakonom predviđenom postupku odredi sud da se izrečena kazna zatvora do najviše jedne godine, uz pristanak optuženog, zamjeni radom za opće dobro na slobodi.
S obzirom da je za provedbu postupka izvršenja kaznene sankcije rada za opće dobro na slobodi u Hercegbosanskoj županiji nadležno Ministarstva pravosuđa i uprave i da se ova sankcija izvršava u mjestu prebivališta, odnosno boravišta osuđenika, Š.G.D. Šume Hercegbosanske županije najbolji su poslodavac jer svojim organizacijskim jedinicama pokrivaju sve gradove naše županije.

Ministar Željko Rujević naglasio je da je Ministarstvo pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije realiziralo sve svoje obveze i zadaće iz ove kaznene oblasti, te samim time stvorilo preduvjete za realizaciju ove sankcije, dodavši da je usvojen Pravilnik o izvršenju rada za opće dobro na slobodi, kao i Uputa o matičnoj knjizi, registru i osobnom kartonu osuđenih osoba.
Posebno se zahvalio direktoru Drašku Brniću na razumijevanju i pristanku da budu jadno od poduzeća za provođenje ove sankcije.

Sljedeći korak u provedbi ovog postupka je obuka povjerenika i sklapanje ugovora s drugim javnim poduzećima i ustanovama na području županije