img_0610Jučer je u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, upriličeno potpisivanje Ugovora o sufinanciranju Projekta instaliranja solarnih panela na štalskim objektima na području Hercegbosanske županije.

Ugovor su potpisali ministar Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić i predsjednik  Udruge proizvođača i prerađivača autohtonih ovčjih sireva i mesa „PRAMENKA“, Vinko Batinić.

Ovim se Ugovorom nakon donošenja  Odluke o odabiru projekta broj: 08-02-24-3029/16 od 21. studenoga 2016. godine po provedenom Javnom pozivu udrugama poljoprivrednih proizvođača za sufinanciranje Projekta instaliranja solarnih panela na štalskim objektima na području Hercegbosanske županije sufinancira Projekt instaliranja solarnih panela na sedam (7) štalskih objekata za smještaj ovaca, koza i goveda koji nemaju osiguran priključak električne energije smještenih na području Hercegbosanske županije.

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 38.502,01 KM (trideset osam tisuća petsto dvije konvertibilne marke i jedan pfennig), dok se Ministarstvo obvezuje sufinancirati 80% ili 30.800,00 KM (trideset tisuća i osamsto konvertibilnih maraka ) od ukupne vrijednosti Projekta. Korisnik će osigurati  preostali iznos.

Cilj ovakvih projekata je iskoristiti prirodne pretpostavke za korištenje sunčane energije kod štalskih objekata koji nemaju osiguran priključak električne energije, te na taj način ostvariti dobre pretpostavke za održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Hercegbosanske županije.