U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma o suradnji Vlade Hercegbosanske županije, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) i Antikorupcijske mreže u BiH – ACCOUNT

Memorandum su potpisati predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, zamjenik ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Dragan Slipac i direktor Mreže ACCOUNT Eldin Karić.

Zadovoljstvo mi je što smo danas potpisali Memorandum o razumijevanju rekao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić te dodao da je Vlada Hercegbosanske županije dala sebi zadaću da će u sljedećem razdoblju na prostoru županije biti nulti stupanj tolerancije prema kriminalu i korupciji.   

„Današnjim popisanim sporazumom dali smo sebi obvezu kao i svim ljudima koji žive na ovom prostoru da ćemo se pokušati međusobno ujediniti protiv zla koje je prisutno u BiH i Hercegbosanskoj županiji a to je kriminal i korupcija, kako bismo bili što uspješniji iako znam da nismo u mogućnosti u potpunosti iskorijeniti korupciju i kriminal koji su sastavni dio svake zajednice i života. Nadam se da će nam sporazum biti dodatna snaga i pravac za buduće djelovanje, rekao je predsjednik Vlade.

Hercegbosanska županija ovim je ispunila svoje strateške pa i zakonske obveze u smislu izrade Strategije formiranja tijela a na koncu i potpisivanja ovog memoranduma kojim su definirane razmjene podataka provedbe Strategije, rekao je Dragan Slipac, zamjenik ravnatelja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te izrazio zadovoljstvo današnjim boravkom u Hercegbosanskoj županiji u kojoj vidi napredak. „Korupcija je postala način življenja u BiH, ona je zlo koje dodiruje sve nas i moramo se sustavno boriti protiv te pošasti, a samo se zajednički možemo boriti“,  dodao je zamjenik ravnatelja Slipac.

Direktor Mreže ACCOUNT, Eldin Karić zahvalio je predsjedniku Vade Drašku Daliću što je omogućio da se zajedno s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije krene u pripremu strateških dokumenata vezanih za borbu protiv korupcije na području Hercegbosanske županije. „Želio bih naglasit da je ovo veliki pomak za županiju jer je zajedno s još dvije županije potpisala memorandum, što je ujedno pokazatelj da je županija zaista spremana ući u borbu protiv korupcije i da pokuša srediti stanje u toj oblasti na području županije dodao je Karić.

Potpisivanju Memoranduma kojim se formalizira suradnja između potpisnica iz Akcijskog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije (2015.-2019) nazočili su ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije,Darinko Mihaljević i predstavnici ministarstva pravosuđa i prave.