1Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić je uz predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru i domaćina načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina nazočio svečanom potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između poduzeća „Gradina“ Cebara-Tomislavgrad, i poduzeća iz Narodne Republike Kine: „China machinery engineering corporation“ i „China – Africa investment and development Co.“ upriličenom jučer, 14. siječnja u hotelu „Mepas Mall“ u Mostaru.

Prigodnim riječima čestitke za potpisani Memorandum nazočnima se obratio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić. „Zahvaljujem predstavnicima veleposlanstva Republike Kine i investitorima što su prepoznali Hercegbosansku županiju i vidjeli svoj interes za ulaganje“, rekao je Dalić te dodao „nadam se da će projekt izgradnje vjetroelektrane biti primjer drugim zainteresiranim investitorima za ulaganje u Hercegbosansku županiju koja obiluje prirodnim resursima kao što su vjetar, sunce, voda, biomasa, ugalj, šume i poljoprivredno zemljište, te preduvjetima za razvoj turizma, rijeke, jezera i planina, kao i mogućih investiranja u prometnu infrastrukturu autocesta, brze ceste i plinovod“.

3

Imajući u vidu da su investitori iz NR Kine prepoznali Hercegbosansku županiju očekujemo da će predstavnici svih razina vlasti i organizacija koje djeluju na prostoru BiH imati razumijevanja za Hercegbosansku županiju u budućim planovima i mogućim financijskim ulaganjima, obzirom da se radi o županiji s velikim zapostavljenim prostorom, sve s ciljem što ravnomjernijeg razvoja BiH i ostanka stanovnika na našem prostoru, rekao je predsjednik Vlade Draško Dalić.

Sporazum o razumijevanju su potpisali direktor poduzeća „Gradina“ d.o.o. Tomislavgrad Mate Dukić i predstavnici poduzeća iz Narodne Republike Kine: Li Xuegiang i Mu Yushi. Memorandum o razumijevanju potpisan je radi ulaganja u izgradnju vjetroelektrane na prostoru općine Tomislavgrad. Vjetroelektrana bit će snage 112 MW, rok izgradnje je 2017. godina, a ukupni iznos investicije procjenjuje se na približno 150 milijuna eura.

4