Livanjsko kulturno ljeto 2018. svečano je otvoreno sinoć na ljetnoj pozornici u Gradskom parku kod zgrade Narodnog sveučilišta Livno.

U nazočnosti predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjane Krišto, predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića te ostalih visokih uzvanika, manifestaciju je otvorenom proglasio livanjski gradonačelnik Luka Čelan. ,,Mi slobodno možemo reći da Livnjaci kulturu razumiju jer je žive i čine. Potvrdili smo to kroz bogatu povijest i potvrđujemo to i danas. Ljudi kroz kulturu jedni drugima predaju osjećaje i to je ono najljepše što manifestacija ljeta sa sobom nosi. Želim vam da kroz svaki pripremljeni događaj osjetite toplinu i dobrodošlicu..’’ poručio je gradonačelnik i  u kontekstu velikog sportskog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije I trenera Zlatka Dalića izrazio zahvalnost svima onima koji Livnu i rodnom kraju daju značaj u svijetu , predstavljaju u pozitivnom smislu  i svojim radom Livno smještaju u mozaik s velikim vrijednostima.

U glazbenom dijelu programa otvorenje su uveličali domaći umjetnici: mlada glazbenica Slavica Krželj u pratnji Stipe Šošića i  članice Plesnog kluba Paganini Livno. Prikazana je video projekcija o Gradu Livnu koji ove godine obilježava 1126 godina postojanja, kao i tematski prigodni kadrovi ugođaja nogometnog slavlja u Livnu, u kontekstu povezanosti kulture i športa koje se provlači ovogodišnjim događanjem. Kao kruna otvorenja, poklon građanima i gostima Livna,  upriličen je koncert splitskog glazbenika Gorana Karana i benda Vagabundo. Od 19. srpnja do 12. kolovoza Livno tako postaje centar kulturnih događanja Hercegbosanske županije, a u program ovogodišnjeg Ljeta kao i prethodnih godina planirane su predstave, poezija, plesne izvedbe i koncerti.