Danas, 29. travnja 2015. godine u Drvaru je svečano otvoren terenski ured OESS-a koji je u taj grad premješten iz Livna. Misija OESS-a u svojim uredima na području Bosne i Hercegovine ima oko 300 uposlenih i dosad je nekoliko takvih ureda u Bosni i Hercegovini ugašeno ili premješteno. Misija OESS-a ima i 5 gospodarskih ureda.

To se uz ostalo čulo na konferenciji za novinare iz dvadesetak redakcija elektronskih i tiskanih medija održane pred samu svečanost.

Pred novinarske mikrofone i kamere stali su i obratili se Mladen Ivanić, predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije i predsjedavajući Organizacije za Europsku sigurnost i suradnju (OEBS-a), Igor Crnadak, ministar Vanjskih poslova BiH, Stevica Lukač, načelnik Drvara i Jonathan Moore, šef Misije OESS-a u BiH, koji je rekao da su jedini razlog premještanje terenskog ureda iz Livna u Drvar proračunska sredstava, tako da će ovaj ured u Drvaru biti u namjeni za Hercegbosansku i Unsko-sansku županiju. Prema njegovim riječima terenski ured kao i Misija OESS-a i dalje će biti u funkciji svekolikog razvitka i ove dvije županije i Bosne i Hercegovine.

Mladen Ivanić, predsjednik Predsjedništva BiH, uz ostalo je rekao kako Drvar treba pokazati da možemo živjeti zajedno pogotovo na ovaj dan žalosti u BiH proglašen nakon terorističkog čina u policijskoj postaji u Zvorniku. Igor Crnadak istakao je značaj ovog događaja za BiH naglasivši kako OESS raspoznaje našu raznolikost i da su nam prioriteti boriti se protiv svih vidova radikalizma i terorizma. 

Ivica Dačić, ministar Vanjskih poslova Republike Srbije i predsjedavajući OEBS-a rekao je na konferenciji za novinare kako se u Zvorniku dogodio udar na sigurnost cijele regije i da se moraju razvijati sigurnosne strukture.

Dačić je rekao i to kako treba likvidirati problem izbjeglica i da se on može riješiti postojećim međunarodnim programom pomoći Bosni i Hercegovini, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Poslije održane konferencije za novinare upriličeno je svečano otvaranje terenskog ureda OESS-a u Drvaru. Uz već spomenute uglednike svečanosti su, uz ostale, nazočili i Visoki povjerenik za BiH, Valentin Inzko, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, predstavnici Republike Srpske, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Branko Ivković  s ministrima, više zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije, načelnici svih 6 općina u Hercegbosanskoj županiji i predstavnici vjerskih zajednica.

Svečanost otvaranja terenskog ureda održana je u Radničkom domu u Drvaru. O tom događaju poslije svečanosti predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Branko Ivković Službi za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije rekao je da smo imali ured OESS-a u Livnu koji je veoma dobro funkcionirao i da je Vlada Hercegbosanske županije s tim uredom vrlo dobro surađivala, te da gledajući iz kuta Vlade nije bilo potrebe prebacivati ured u Drvar. Međutim, misija OESS-a i međunarodna zajednica imali su druge planove. Rekli su mi da do preseljenja ureda u Drvar dolazi zbog racionalizacije ureda i osoblja u uredima  i da će ured u Drvaru obuhvaćati dvije županije.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Branko Ivković, naveo je kako je za nas bitno da će ovaj ured i dalje biti u funkciji mira i suživota. Predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije postavili smo i pitanje: Što očekuje od započetih projekata Vlade u suradnji s OESS-om? Odgovorio je: „Ovo preseljenje ureda u Drvar ne znači prekid suradnje s OESS-om već naprotiv nastavak suradnje na započetim projektima i njihovu implementaciju. Po završetku tih projekata mi nastavljamo dalje razgovore ne samo s Misijom OESS-a već i s drugim međunarodnim organizacijama oko projekata. Mišljenja sam da je najvažnije s OESS-om dovršiti započeti projekt „Strategija gospodarskog razvoja Hercegbosanske županije 2014.-2018. godina“, koja bi trebala biti temelj za sve druge aktivnosti vezano za razvoj i život u županiji.“