Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić zajedno s ministrom znanosti, prosvjete, kulture i športa Petrom Galićem nazočio je kulturno vjerskoj manifestaciji Naša Gorica koja je započela sinoć svečanim otvorenjem 1. Međunarodnog trijenala grafike u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu.

Na samom početku nazočne ugledne umjetnike, prijatelje kulture, umjetnosti i grada Livna pozdravio je gvardijan samostana na Gorici, fra Pere Kuliš uputivši posebnu zahvalu magistru Boži Biškupiću idejnom tvorcu ovogodišnjeg trijenala i počasnom sugrađaninu Livnu kao i umjetnicima koji su svoja djela darovali Franjevačkom muzeju.

„Hvala svima koji su pomogli da se Livno smjesti na međunarodnu kartu kulture“, rekla je v.d. ravnateljica muzeja i galerije Gorica, Dražena Džeko te dodala: „Večeras kulturnoj javnosti predstavljamo 216 grafika renomiranih umjetnika iz 33 zemlje svijeta. Cijela priča o osnivanju zbirke suvremene umjetnosti počela je 2013. godine darovnicom grafika g. Bože Biškupića, koji je do danas franjevcima darovao 536 grafika i 186 monografskih publikacija. Darovane grafike franjevci su na brigu i stručnu obradu predali Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica i one su sada dio zbirke suvremene umjetnosti. Božo Biskušić začetnik je ideje o pokretanju međunarodnog trijenala grafike Livnu koju su tadašnji ravnatelj muzeja i galerije Josip Gelo i gvardijan fra Miroslav Ištuk objeručke prihvatili“.

Više o ideji pokretanja 1. trijenala, autorima i izloženim djelima u svom obraćanu nazočnima rekla je autorica 1. Međunarodnog trijenala grafike Željka Markov.
Zahvalivši se na sudjelovanju, donaciji dijela za međunarodnu zbirku te umjetnicima na boravku u gradu Livnu, Željka Markov dodala je da je ovo trijenale zajednički projekt koji gradi nove interkulturalne mostove.

Na koncu nazočnima se obratio te 1. Međunarodni trijenale grafike u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica otvorio njen idejni tvorac, Božo Biškupić kazavši:“ Naše Livno večeras je svjetski centar grafičke umjetnosti“.U sklopu 1. Međunarodnog trijenala grafike dodijeljene su nagrade za najbolje grafičare s četiri kontinenta. Nagradu u ime Vlade Hercegbosanske županije, Petar-u Waldeggu iz Austrije prema odluci Povjerenstva za dodjelu nagrada uručio je ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić.

FOTOGALERIJA