Predsjednici Vlada Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske županije Zdenko Ćosić, Nediljko Rimac i Denis Lasić, održali su jučer u zgradi Vladi HNŽ, sastanak na kojem se razgovaralo o aktualnoj situaciji u ovim županijama. Posebno je istaknuto kako se konačno mora zaustaviti, više nego očigledno, razvlašćivanje županija. Sudionici razgovora podvukli su kako je podjela nadležnosti između Federacije BiH i županija, kao i njihove isključive nadležnosti, vrlo jasno precizirana.

U tom smislu predsjednici Ćosić, Rimac i Lasić uputili su otvoreno pismo Štefanu Füle-u, europskom povjereniku za proširenje, Peter-u Sørensenu, šefu Delegacije EU u BiH, Vjekoslavu Bevandi, predsjedatelju Vijeća ministara BiH, te Nerminu Nikšiću, predsjedniku Vlade FBiH.

U pismu se ističe neupitna opredijeljenost županija za potporu europskom putu Bosne i Hercegovine, ali i upozorava kako se već duže vrijeme pokušava uspostaviti model koordinacijskog mehanizma bez izravne uključenosti županija, što je u izravnoj suprotnosti s odredbama ustava BiH, FBiH i županija, gdje županije imaju isključivu odgovornost za dvanaest i podijeljenu odgovornost s FBiH za osam područja.

„Model bez izravne uključenosti županija, osim što izravno krši ustave države, također, ne postiže efikasnost budući da županije ne bi snosile obveze i odgovornost za implementaciju i adaptaciju acquis communautairea kroz godine koje dolaze“, navodi se u pismu.

Također, ističe se kako efikasan koordinacijski mehanizam mora podrazumijevati izravnu uključenost županija i s njihove strane postavljenih osoba u sustavu koordinacije. Svaki oblik subordinacije ili samovoljne koordinacije županija od strane FBiH, osim što je u suprotnosti s postojećim ustavima, narušava povjerenje koje se godinama gradi u BiH“, stoji na kraju otvorenog pisma.

Ovo otvoreno pismo već je podržao predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Oršolić, a potpora će u narednim danima biti zatražena i od Vlada ostalih županija u FBiH.

Otvoreno pismo u cijelosti možete pogledati ili preuzeti OVDJE.