Dana 07. svibnja, 2015. god u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu, održana je Konferencija Otvaranja i predstavljanja Projekta ForestEye Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara.

Podršku i pozdravne riječi uputili su predstavnici Delegacije Europske unije u BiH, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma gosp. Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hercegbosanskih šuma gosp. Draško Brnić, ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO gđa. Sanja Tišma i ministar znanosti, obrazovanja, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Petar Galić. Na konferenciji je nazočio i novoizabrani predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije, Ivica Brešić.

 

Projekt financira Europska unija, kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II – Prekogranična suradnja i projektni partneri u ukupnom iznosu od 651.524 EUR. U provedbi će sudjelovati partneri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to: Hrvatske šume, ŠGD Hercegbosanske šume, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Na konferenciji su predstavljeni partneri, ciljevi i aktivnosti projekta u vjeri kako će  isti doprinijeti u ostvarenju glavnog cilja projekta, a to je podizanje kvalitete života u graničnom području Splitsko-dalmatinske županije, Hercegovine i Sjeverozapadne regije kroz smanjenje rizika od prirodnih nesreća uzrokovanih šumskim požarima.

 

Jačanjem kapaciteta svih projektnih partnera i provedbom projektnih aktivnosti omogućit će se postizanje specifičnih ciljeva projekta, koji će ujedno dovesti do očuvanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, brži pristup interventnih timova požarom zahvaćenim područjima, podizanju svijesti i promicanju preventivnog djelovanja za zaštitu biodiverziteta, okoliša i ukupne kulturno povijesne baštine.