5U sklopu projekta ForestEye jučer, 06. lipnja 2016. godine u Sinju je, na predjelu Bili Brig održana je vatrogasna pilot vježba, u organizaciji projektnih timova i koordinaciji Zorana Šunjića i Matka Kneževića. Završna faza projektne aktivnosti, Zaštita prirode i okoliša, uključuje osnivanje prekograničnih protupožarnih interventnih timova i izradu akcijskog plana.

Održavanje pilot vježbe predstavlja trening odnosno simulacijsku vježbu u cilju održivosti akcijskog plana.

Sudionici vježbe su interventni timovi projektnih partnera Hrvatskih šuma i Hercegbosanskih šuma, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sinj, MUP HB Županije, Civilna zaštita općina uključenih u projekt, a ista je održana pod vodstvom zapovjednika DVD-a Stipe Ančića.1

Vježbi je prethodilo opremanje interventnih protupožarnih timova neophodnom zaštitnom odjećom i obućom, kacigama i dodatnom opremom (naprtnjačama, motornim pilama, dvogledom), financiranom iz sredstava Europske unije, kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA)  u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina i projektni partneri Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Podršku i pozdravne riječi uputili su zamjenik gradonačelnika Grada Sinja, Zlatko Ugrin, član uprave Hrvatskih šuma, Ivan Ištok, predsjednik uprave Hercegbosanskih šuma, Draško Brnić i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić.

Govornici su istaknuli ulogu jačanja prekogranične suradnje, zajedništva i svijesti da smo svi povezani u cjelinu u kojoj ostvarujemo zajednički cilj, koji je u ovom slučaju zaštita prirodnog bogatstva i šume od požara.

Održana pilot vježba je razmjena iskustva, znanja i vještina koji su budući instrumenti ostvarenja efikasnijeg protupožarnog djelovanja na pograničnom području i izgradnje mrežne suradnje na dobrobit svih sudionika.