U subotu 1. srpnja u sportskoj dvorani u Tomislavgradu održana je 4. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Prema Ocjenjivačkom sudu titula najljepše pripala je Andrei Radman iz Švedske. Na reviji je nosila nošnju iz okolice Siska. Repliku ogrlice i narukvice iz 10. – 12. stoljeća iz Višića kod Čapljine uručila joj je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prvom pratiljom proglašena je Tajna Marić – Langlois iz Australije. Ona je dobila repliku srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine kod Sanskog Mosta, a nagradu joj je uručio Tugomir Čuljak, savjetnik u uredu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i njegov izaslanik.

Lentu druge pratilje primila je Nina Vidović iz Njemačke, a Ivana Perkušić zamjenica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanica premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića uručila joj je repliku srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela kod Tomislavgrada.

U ocjenjivačkom sudu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko zastupnica u Europskom Parlamentu, Jozo Pavković, glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH i direktor Večernjakova pečata, poduzetnik Ivan Miloloža i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske župaije.

Prema izboru posjetitelja Facebook stranice udruge „Stećak“ za mis fotogeničnosti izabrana je Antonija Bašić kojoj je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić uručio repliku naušnica iz Grboreza kod Livna.

Cilj ove manifestacije je susret i povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini naročito u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Na ovogodišnjoj 4. reviji i natjecanju sudjelovalo je 27 djevojaka iz 21 zemlje: Australije, Belgije, Bolivije, Argentine, Austrije, Italije, Bugarske. Crne Gore, Čilea, Mađarske, Kosova, Njemačke, Novog Zelanda, Paragvaja, Rumunjske, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Veoma uspješnog događaja u Tomislavgradu pokrovitelji su bili: dr. Dragan Čović, Hrvatski član Predsjedništva BiH, Središnji  državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad .

Organizatori 4. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske bili su Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika.

Uz predsjednika Vlade Hercegbosanske županije manifestaciji 4. revije tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske nazočili su brojni uvaženi gosti, a među njima i ministri u Vladi Hercegbosanske županije: Ivica Brešić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Stipan Šarac, ministar financija i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije.

U prigodnom programu finalne večeri nastupili su Marko Bošnjak, mlada glazbena zvijezda iz Rame i Hrvatske počasne povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

FOTOGALERIJA