livU organizaciji Livanjske zajednice Zagreb u petak, 12. veljače održana je 19. tradicionalna Livanjska noć u Zagrebu.

Zabava u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu i ove godine okupila je veliki broj uzvanika, što je bila prigoda za druženje i razgovor Livnjaka i prijatelja Livna iz drugih krajeva.

Nazočne goste, među kojima su bili nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, ministar kulture u Vladi RH, Zlatko Hasanbegović, ministrica socijalne politike i mladih u Vladi RH, Bernardica Juretić, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić te gradonačelnik Livna, Luka Čelan, u ime Vlade Hercegbosanske županije pozdravio je predsjednik Vlade, Draško Dalić. Zahvalio je Livanjskoj zajednici u Zagrebu na uloženom trudu kroz proteklih 25 godina u održavanju veza Livnjaka u Zagrebu s rodnim krajem, kao i na cjelokupnom angažmanu koji su dali i daju za Livno i Livanjski kraj. Ujedno je pozvao Livnjake svih generacija i prijatelje Livna da više vremena posvete Livnu i borave u svom rodnom kraju.

Tom prilikom predsjednik Vlade istaknuo je problem odlaska ljudi osobito mladih obitelji u potrazi za boljim životom izvan prostora Hercegbosanske županije. Pozvao je na međusobno povjerenje i  zajedništvo kako bi prostor koji se zove Hercegbosanska županija i Livno upotpunili sadržajima kojih nedostaje.

hjjhjh

U svom obraćanju predsjednik Vlade, Draško Dalić osvrnuo se na realizaciju pojedinih projekata koji traže zajedništvo kao što su otvaranje graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj za nesmetan promet roba i ljudi, realizaciju energetskih projekata dvije hidroelektrane Vrilo i Kablići, vjetroelektrana i projekt 4 hidroelektrane (3 na prostoru Republike Hrvatske i jedna u Livnu).

„Kroz izgradnju infrastrukture iz oblasti cestovnog prometa autoput Banjaluka- Glamoč-Split, brze ceste Travnik-Kupres-Livno-Split i ceste Šujica-Tomislavgrad-Mostar kao i plinovoda uz navedene ceste omogućilo bi se otvaranje Hercegbosanske županije” kazao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

„Zajedno možemo naći odgovore na pitanje što sa cca milijardu tona ugljena na prostoru Livanjsko-Tomislavgradskog-Grahovskog bazena”, rekao je Draško Dalić te pozvao sva javna poduzeća koja imaju predznak hrvatsko – hrvatske da se okrenu prostoru Hercegbosanske županije i da više ulažu u taj prostor, kao što je HEP za nastavk II faze HE Orlovac i izgradnje retencije Čaprazlije, čijom bi se realizacijom omogućilo nesmetano bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom na Livanjskom i Grahovskom polju.

Pozvao je također sve predstavnike vlasti svih razina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kazavši kako je vrijeme da se prepozna potreba stanovnika Hercegbosanske županije, a ne da sva pozornost bude skoncentrirana na jedan mali prostor Bosne i Hercegovine, jer je potrebito prostor županije otvoriti za investiranje čime bi se stvorila pretpostavka za zaustavljanje negativnih trendova odlaska mladih ljudi.