img_0617Danas je u prostorijama PTC Forum u Livnu održan sastanak u okviru TAIEX Ekspertne misije o temi „Zaštita oznake zemljopisnog porijekla, zaštita oznake originalnosti i tradicionalnog ugleda hrane“ koji je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Nakon uvodnog obraćanja ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije, Ivic e Brešića, o procedurama zaštite oznaka originalnosti i oznaka zemljopisnog porijekla u Europskog uniji i Republici Sloveniji govorio je Lucijan Cenčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede Republike Slovenije. Iznosio je iskustva iz Slovenije o zaštiti proizvoda iz Slovenije koji su prošli proces zaštite oznaka i originalnosti u Europskoj uniji. Prema njegovim riječima proizvodnja livanjskog sira zadovoljava tri glavna uvjeta za dobivanje certifikata, a to su oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla i zajamčena tradicionalna specijalnost.

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Zlatan Sarić govorio jimg_0619e o povijesti i tehnologiji proizvodnje livanjskog sira čija povijest počinje 1886. godine.

O procedurama zaštite oznaka originalnosti i oznaka zemljopisnog porijekla u BiH govorio je u svojoj prezentaciji zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH,  mr. sci. Dragan Brenjo. Brenjo je istaknu kako dosadašnja proizvodnja livanjskog sira ima dobre preduvjete da ispuni svu zakonsku regulativu koja omogućuje zaštitu nadaleko poznatog livanjskog sira.

Dobro organiziran sastanak i cjelokupna prezentacija je Ekspertnoj misiji omogućila sagledavanje trenutačnog stanja u pogledu uredbe 1151/2012 te objašnjenje svih detalja u vezi s postupcima za zaštitu oznake zemljopisnog porijekla i oznaka originalnosti i tradicionalnog ugleda prehrambenih proizvoda u skladu sa spomenutom uredbom i među ostalim identificiranje razlika uzimajući u obzir lokalnu situaciju i specifičnu strukturu.

Današnjem sastanku nazočio je veći broj individualnih proizvođača livanjskog sira i članova Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar“, koji su nakon okončanja prezentacija postavljali pitanja i tražili odgovore koja su ih praktično zanimalaimg_0629.

U izjavi za medije ministar Poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić je uz ostalo rekao: „Pripremamo se za ovaj trenutak već godinu dana kako bi središnja državna vlast regulirala ovu oblast, a nama je to prilika da nakon dužeg razdoblja i krize na tržištu zaštitimo zemljopisno porijeklo proizvodnje livanjskog sira kao i kooperante i mljekare kako bismo im dali poziciju da njihov proizvod ima punu vrijednost koju zaslužuje“.
img_0634
Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH mr. sci. Džemil Hajrić novinarima je, među ostalim, rekao kako će Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije pokušati od brenda livanjskog sira napraviti prvi proizvod u BiH koji će proći kroz proceduru kako bi ga zaštitili najprije u BiH, a u budućnosti i na razini Europske unije.

Predstavnici Ekspertne misije su zajedno s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije nakon održanog sastanka posjetili Mljekaru „Puđa“ kod Livna.