Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije danas je ispred zgrade Vlade Hercegbosanske županije održao dvosatni štrajk upozorenja.  Tom prilikom predstavnike Sindikata i djelatnike ministarstva unutarnjih poslova pred zgradom dočekao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić.

Predsjednik Sindikata, Dražen Mišić pred okupljenim djelatnicima i predsjednikom Vlade ponovio je zahtjeve policijskih službenika koji se odnose na utvrđivanje osnovice za obračun plaće za policijske službenike, državne službenike i namještenike MUP-a sukladno Pravilniku o plaćama, naknadama i drugim materijalnim pravima iz radnog odnosa policijskih službenika i državnih službenika i namještenika u MUP-u. Drugi zahtjev se odnosi na pokretanje procedure o promicanju policijskih službenika sukladno Zakonu o policijskim službenicima HBŽ.

Pored navedenih zahtjeva predstavnici Sindikata zahtijevaju provođenje pravosnažne sudske presude, te donošenje Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti (za državne službenike, namještenike i zaposlenike) kao i potpisivanje Kolektivnog Ugovora.

Nakon što su izneseni zahtjevi predsjednik Vlade, Draško Dalić u svom uredu razgovarao je s predsjednikom i članovima Sindikata djelatnika MUP-a, nakon čega su okupljenim izneseni zaključci susreta i razgovora.

Na današnji prosvjed su nas natjerali mnogobrojni problemi nastali tijekom svih ovih godinama na koje je Sindikat upozoravao, rekao je predsjednik Sindikata, Dražen Mišić te dodao kako među navedenim zahtjevima nije navedena potrebna nabavka opreme policijskim službenicima, a koja je također nužna.

Razgovarali smo o pravima koji su nam ranije dostavljeni, a i danas ponovljeni.  U svakom slučaju njihovi su zahtjevi dobrim djelom opravdani, ja kao predsjednik Vlade u ime Vlade Hercegbosanske županije dajem punu potporu realizaciji svih onih zahtjeva koji su navedeni, rekao je predsjednik Draško Dalić te dodao: „Zaključili smo da će se vršiti usklađivanje koeficijenata za koji postoje određene dileme i nejasnoće s obzirom da tumačenje Ministarstva financija kaže da postoje propisi koji negiraju prava djelatnika MUP-a . Odlučeno je da će se formirati zajedničko povjerenstvo  koje će činiti predstavnici Ministarstva financija i MUP-a koji će uskladiti i vidjeti šta reguliraju jedni a šta drugi propisi te dostaviti na Vladu nakon čega će Vlada donijeti  odgovarajuću Odluku onako kako to bude predloženo od stručnih osoba“.

Zaključeno je, a predsjednik Vlade, Draško Dalić dao je punu potporu, da se u što skorijoj proceduri izvrši imenovanje ravnatelja policije, te izvrši raspisivanje natječaja za promicanje policijskih službenika.

Predsjednik Vlade je također dao potporu zahtjevu i izrazio nadu da se u što skorijem vremenskom roku donese Zakon o unutarnjim poslovima, Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti, Zakon o policijskim službenicima HBŽ i Uredba o naknadama koje nemaju karakter plaće kako bi mogla definirati prava koje traže članovi Sindikata MUP-a i svi djelatnici policije.

Nadam se da ćemo u svojim proračunskim mogućnostima biti u stanju povećati prava pogotovo osobni dohodak ljudi koji rade u policiji kao i svih ostalih zaposlenika s obzirom da plaća zaposlenika nije dirana već 10 godina, rekao je u predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

Prema riječima Dražena Mišića predsjednika Sindikata djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije, Ministarstvo trenutno ima 305 policajaca i nedostaje mu oko 50 policijskih službenika.

Članovi Sindikata djelatnika MUP-a i policajci čuvši zaključke sa sastanka mirno su se razišli.