Jučer su Banjalučka biskupija i Župa sv. Josipa Drvar obilježili Dan mučenika Banjalučke biskupije u spomen na Drvarske mučenike na čelu s Drvarskim župnikom Waldemarom Maximilanom Nestorom koji su mučenički ubijeni 27. srpnja 1941. godine u Trubaru kod Drvara i na sve druge Hrvatske mučenike i branitelje iz ratova prošlog stoljeća.Komemoracija je održana u crkvi sv. Josipa u Drvaru.

Misno slavlje, uz koncelebraciju većeg broja svećenika, predvodio je Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica.

U nadahnutoj propovjedi s mnoštvom poruka mons. Franjo Komarica nazočnim vjernicima govorio je o kršćanskoj vjerodostojnosti, neophodnosti da se ide za Kristom, vremenu Drugog svjetskog rata i poraću, te totalitarnom sustavu u kojem „sila nameće mrak“ . Osvrnuo se i na današnje vrijeme u kojem živimo. Podsjetio je na riječi pape Ivana Pavla II kada je za vrijeme prvog dolaska u Sarajevo rekao da se ne trebamo bojati. Tada je Papa kazao i da se treba poštovati i ljudsko dostojanstvo.

Biskup dr. Komarica u propovjedi je upitao „koliko se danas te Papine riječi provode u praksi“?

Mons. Komarica je naglasio da je Katolička crkva u prošlom stoljeću osobito bila progonjena i izložena udarcima Zloduha, ali da je i u ovom stoljeću od svih drugih vjerskih ili ideoloških zajednica najviše na udaru Sotone i njegovih slugu. Upozorio je na opasnost od novih suvremenih oblika totalitarizma i u demokratskom društvu, te naveo riječi sv. pape Ivana Pavla II da se „korijen svakog totalitarizma može naći u negaciji transcedentalnog dostojanstva ljudske osobe, tj. vidljive slike nevidljivg Boga“.

Biskup je naglasio da Banjalučka biskupija ovim spomen – danom – na dan krvavog početka uništavanja predstavnika katoličke crkve želi očuvati od zaborava one koji su pretrpjeli mučeništvo, osobito u proteklom najkrvavijem stoljeću, i to baš u župnoj zajednici u Drvaru gdje je započeo ničim izazvani pogrom nad nedužnim svećenikom i vjernicima. Potaknuo je vjernike na odvažnost i hrabrost u svjedočenju svoje vjere i u sprovođenju evanđeoskog zadatka da budu „svjetlo svijeta“, „sol zemlje“ i „kvasac tijestu“ pa i pod cijenu progona.

Na početku svete mise drvarski župnik don. Davor Klečina podsjetio je da je ovaj spomen-dan uveden 2001. godine..

U pratnji biskupa Komarice u Drvar je došla i skupina vjernika iz Poljske iz mjesta Boleslawiec u biskupiji Legnica, na čelu sa redovnicom sestrom Magdalenom koji su u posjetu Bosni i Hercegovini, odnosno župi Gumjera kod Prnjavora gdje je do Drugog svjetskog rata bila brojna kolonija poljskih katolika i gdje je kao župnik djelovao svećenik mučenik don. Anto Dujlović čiju su kauzu beatifikacije započeli poljski vjernici.

Misno slavlje u crkvi sv. Josipa u Drvaru pjesmom je pratila skupina vjernika iz župe Siverić kod Drniša. Svetoj misi u Drvaru nazočile su i skupine vjernika iz Drniša, Konjskog, Zagreba, Bihaća, Bosanskog Grahova i župa livanjskog dekanata.

Jučerašnjem misnom slavlju nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije, Stipan Šarac koji su pred Spomen križem poginulim Hrvatskim braniteljima položili vijenac i upalili svijeće.Vijence su položili i predstavnici Općinskog odbora HDZ-a BiH Drvar, predstavnici mladeži HDZ-a BiH Livno, predstavnici udruženja Hrvatski pleter iz Drvara, predstavnici udruženja „don. Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, te predstavnici HDZ-a 1990.

Nakon svete mise u dvorani Župe prikazana je emisija Hrvatskog radija „Na vjetrometini istine“ autora Zdravka Fučeka, koja govori o obojstvu župnika Nestora i drvarskih hodočasnika snimljena zimus na mjestu zločina u Trubaru na željezničkoj postaji Vaganj i kod jame Golubnjače. U mjestu Trubar kod Drvara 27. srpnja 1941. godine četničko-partizanski ustanici izveli su iz vlaka drvarskog župnika Waldemara Maximilana Nestora sa skupinom vjernika koji su se vraćali s hodočašća sv. Ani u Kosovu kraj Knina, pobili ih i bacili u jamu Golubnjaču. Taj dan napadnut je i drugi vlak s civilima koji su se vraćali u Drvar s hodočašća sv. Ani na Oštrelju.

FOTOGALERIJA