Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.) predstavlja vrlo opasan korov koji je prisutan u našim krajevima. Poznata je i pod nazivom partizanka, limundžik ili fazanka.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja vrlo brzo raste, obično do 150 cm visine a čije sjeme zadržava klijavost i do 40 godina. Stabljika joj je razgranata, četvrtastog presjeka i obrasla je dlačicama. Listovi su joj naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto dijeljeni. Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhovima stabljike i bočnih grana. Ambrozija niče polovicom travnja dok s cvatnjom počinje sredinom srpnja. Cvatnja traje sve do početka prvih mrazeva.

Ambrozija proizvodi pelud u velikim količinama i jedna biljka godišnje može proizvesti do stotinu milijuna zrnaca peludi koja zbog svoje dobre aerodinamičke građe može putovati zrakom i na udaljenosti od  300 km. Pelud ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergena. Klasični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju. Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma.

Stoga apeliramo na poljoprivrednike kao i vlasnike odnosno korisnike voćnjaka, vrtova i sličnih površina da unište ovaj opasni korov dok još nije počela cvatnja ambrozije. Kada je riječ o uočenim pojedinačnim biljkama ili manjim površinama ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom. Na većim površinama preporuča se košnja biljaka tik iznad tla (do 5 cm od zemlje), a što treba uraditi prije cvatnje ambrozije. Naime, nipošto se ne smije dozvoliti da se biljka rascvjeta i stvori sjeme jer se na taj način nastavlja širenje ambrozije i u narednoj godini. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama po mogućnosti treba tretirati odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namjenu. Ipak, kao ekološki najprihvatljivija mjera podrazumijeva se održavanje površine u nezakorovljenom stanju.