Proteklog je tjedna ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ilija Šljivić, u sklopu redovite planirane posjete poljoprivrednim proizvođačima s područja županije, posjetio dva obiteljska gospodarstva u mjestu Megdan, na području općine Livno.

Tom je prilikom ministar Šlijivić boravio na obiteljskom gospodarstvu Ivice Šakića koje se bavi uzgojem muznih grla i proizvodnjom mlijeka.

Ovo gospodarstvo broji 26 grla stoke i dnevno se s njega na tržište plasira gotovo 150 litara visokokvalitetnog mlijeka. Vlasnik ističe da zbog izuzetno dobrih uvjeta rada i zagarantiranog otkupa mlijeka ima želju proširiti proizvodne kapacitete, koji bi uz postojeće uvjete doprinijeli povećanju vlastite proizvodnje. Naravno i ovdje problem predstavlja nedostatak vlastitih sredstava pa je dogovoreno da će gosp. Šakić u narednom periodu izraditi građevinski projekt za proširenje postojećih kapaciteta i kao takvoga ga dostaviti županijskom ministarstvu. Županijsko ministarstvo će projekt proslijediti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te na temelju njega tražiti određena financijska sredstava koja bi pomogla u rješavanju ovoga problema. Gosp. Šakić ističe da je izuzetno zadovoljan stanjem u vlastitom obiteljskom gospodarstvu, dosadašnjom suradnjom s resornim ministarstvom i suradnjom s otkupljivačem mlijeka te smatra da svojim radom može puno više i bolje.

Pored obiteljskog gospodarstva Šakić, ministar je u istom mjestu posjetio i obiteljsku mljekaru  Suša, koja se uz uzgoj muznih grla i proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda, počela baviti i uzgojem svinja. Ova mljekara je zbog problema na tržištu i nemogućnosti plasmana gotovih proizvoda smanjila dnevnu proizvodnju mlijeka pa će uzgojem i tovom svinja pokušati upotpuniti vlastite proizvodne kapacitete.

Ministar je izrazio zadovoljstvo viđenim, posebno kod gosp. Šakića, koji iskazanom voljom, željom i ljubavlju spram vlastitim obiteljskim gospodarstvom treba predstavljati primjer svima. „Vidim da taj čovjek hoće i može raditi i takvim ljudima treba dati šansu i pripomoći u rješavanju njihovih problema“, kazao je ministar Šljivić i dodao da će resorno ministarstvo u suradnji s Federalnim ministarstvom raditi na rješavanju ovakvih problema i nadati se njihovom  povoljnom ishodu.