02-1Dan općine Livno i 1124. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu Povelje kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine u srijedu je, 28.rujna, svečano obilježen.

Prema programu obilježavanja služena je sveta misa u crkvi Svih svetih u Livnu koju je za sve stanovnike općine i poginule branitelje služio župnik župe Livno fra Vinko Sičaja uz koncelebraciju svećenika fra Miroslava Ištuka.

Nakon mise održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Livno kojoj su ispred Vlade Hercegbosanske županije nazočili predsjednik Vlade, Draško Dalić, ministar unutarnjih poslova, Darinko Mihaljević i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivica Brešić.

Na početku sjednice nazočne je pozdravio i Dan općine čestitao predsjednik OV Livno, Sead Hadžijahić koji je u svom obraćanju rekao: „Pogranična smo zona s EU, što je naša prednost koju moramo adekvatno iskoristiti. Samim tim, naše obveze postaju veće, da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo stvorili uvjete za život približno slične onima u našem susjedstvu s druge strane granice. Moramo stvoriti jaku prekograničnu suradnju, izgraditi kvalitetnu infrastrukturu i ojačati gospodarstvo te stvoriti takvu kvalitetu života da u doglednoj budućnosti i sami budemo ponosni dio Europske unije”.

Čestitke svojim sugrađanima uputio je načelnik općine Livno Luka Čelan podijelivši sa svima nazočnima radost skorog donošenja zakona kojim će dosadašnja Općina Livno u administrativnom smislu dobiti status Grada.

„Određeni državni i federalni propisi nisu u funkciji povoljnog stvaranja ozračja i poticanja investicijske klime. Odgovornost prema javnom dobru, solidarnost, održivost razvoja, socijalna osjetljivost, skrb prema potrebitima briga o djeci, stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj, bezuvjetna ljubav i strast prema gradu je ono što je obilježilo naš rad u proteklom razdoblju”, rekao je načelnik općine Livno, Luka Čelan.  „Premda možda nije mjesto u trenucima slavlja iznositi kritičke osvrte, moramo primijetiti, kada govorimo o sveukupnim mogućnostima razvitka lokalne samouprave, da Zakon o načelima lokalne samouprave i Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH nisu harmonizirani. Obveze i odgovornosti koje se postavljaju pred jedinice lokalne samouprave nisu usklađene s odgovarajućim izvorima financiranja. To je limit koji će ostati i koji će u ovakvom poretku stvari, uz sav naš trud, biti velika zapreka prosperitetu jedinica lokalne samouprave” dodao je načelnik Čelan te upoznao nazočne s realiziranim projektima poput završetka gradnje srednje Glazbene škole, otvaranja dječjeg vrtića inkluzivnog karaktera, završetka izgradnje regionalne deponije.

Čelan je iznio i planove za budućnost općine poput izgradnje gradske tržnice za što je izrađen glavni projekt, izgradnje športsko rekreacijskog centra Zgona, te izgradnje glavnog gradskog pročistača otpadnih voda.

Dan općine svim Livanjkama i Livnjacima čestitala je i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto.

„Sve što smo čuli od našeg načelnika sigurno je rezultat jednog predanog rada kako našeg načelnika tako i njegovih suradnika. Svakako je to rezultat i potpore viših razina vlasti o čemu svjedoči i nazočnost mnogih dužnosnika danas u Livnu sa svih razina vlasti”, kazala je Krišto istaknuvši da je to ohrabrenje izvršnoj vlasti da u budućnosti pravi još snažnije korake kada je u pitanju naša općina i naš grad. „Da bi naša izvršna vlast pravila razvojne korake još i brže potrebno je napraviti sve da BiH mora biti stabilna i pravno uređena. To je odgovornost svih od lokalne pa do najviših razina vlasti. Svi smo zagovarači ulaska BiH u EU kada će se BiH urediti po načelima ravnopravnosti”, zaključila je u svom obraćanju Borjana Krišto.

Predsjednik općinskog vijeća i načelnik općine na prijedlog Franjevačkog muzeja i galerije Gorica i samostana Gorica, zbog iznimnog doprinosa za razvitak kulture Livnu uručili su Povelju o proglašenju počasnog građanina bivšem ministru kulture Republike Hrvatske, Boži Biškupiću.

Nakon sjednice položeni su vijenci na spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda i na spomenik kralja Tomislava u centru Livna.

U sklopu programa obilježavanja dana općine načelnik Čelan rezanjem vrpce svečano je otvorio novoizgrađeni pješački most na Bistrici te je upriličen obilazak nove zgrade srednje škole i izgrađene ulice radnog naziva četiri.

FOTOGALERIJA