k5U organizaciji općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, jučer je, 10. travnja, obilježena 24. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Programu pod naziva „U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu“ koji je započeo u jutarnjim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na masovnoj grobnici Ogledala, iz II. svjetskog rata, potom na spomen obilježjima Suho polje, Kupreško polje, kao i na Spomen obilježju vukovarskim braniteljima na Kupreškom polju nazočilo je i izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije.

Ispred Vlade Hercegbosanske županije, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast stradalim braniteljima i poginulim hrvatskim civilima na Kupresu odali su ministar financija, Stipan Šarac, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić i ministar unutarnjih poslova, Darinko Mihaljević.

U crkvi Svete Obitelji u Kupresu služena je sveta misa za sve poginule u obrani Domovine, koju je predvodio kupreški župnik, don Marko Tomić. Nakon čeka su položeni vijenci i upaljene svijeće uz križ ispred crkve Svete Obitelji.

Na početku službenog dijela obilježavanja 24. obljetnice sjećanja na Kupres (travanj 1992.) održanom u Hrvatskom domu Kupres, prisutne je pozdravio načelnik općine Kupres, Perica Romić koji je rekao „ Želim poslati poruku s Kupresa koji je bio Vukovar II. svjetskog rata, gdje je poginulo od 1200 do 1800 muških osoba. Zato Vas koji možete, molim, zaštitimo naš Domovinski rat“.

Obilježavanje je završilo predstavljanjem knjige Huda jama-strogo čuvana tajna autora Romana Leljaka. Uz video projekciju potresnih prizora iz jame knjigu su predstavili Roman Leljak, autor knjige i istraživač slovenskih pismohrana i Zdravko Vladanović, glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.

FOTOGALERIJA