IMG_9929 Danas je u radnoj posjeti Vladi Hercegbosanske županije boravilo izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije. Zbog neodgodivih obveza župana, Zlatka Ževrnje izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije predvodio je zamjenik župana, Ante Šošić s pročelnikom za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, Anđelkom Katavićem, savjetnikom u tvrtci HEP prof. dr. Matom Dabrom, dip.ing.el., Mirjanom Švonjom iz Hrvatskih voda i direktorom HE Orlovac, Perom Kasalom.

Na sastanku u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu nazočili su predsjednik Vlade, Draško Dalić, ministar unutarnjih poslova, Darinko Mihaljević, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivica Brešić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić, ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, Dragoslav Topić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenje i zaštite okoliša u Vladi, Hikmet Hodžić, Draško Brnić direktor ŠGD Hercegbosanske šume i savjetnici predsjednika Vlade za gospodarstvo Zdravko Markov i Ivana Mišković.
IMG_9942.JPGb
Na početku sastanaka predstavljeni su prirodni i drugi potencijali županija, te strateški i drugi planovi i projekti koji se planiraju provesti u sljedećem razdoblju. Središnja tema sastanka bilo je „Održivo korištenje voda sliva rijeke Cetine“, odnosno voda Glamočkog, Kupreškog, Livnjaskog i Duvanjskog polja s posebnim naglaskom na rješavanje viška voda, odnosno poplava kako bi se na zemljištu omogućila poljoprivredna proizvodnja, povećanje proizvodnje električne energije i zaštite okoliša o čemu je u prezentiranju govorio prof. dr. Mato Dabro. Govoreći o ovoj značajnoj oblasti rekao je kako Hrvatska ima potrebu za energijom i da bi se nešto realiziralo potrebni su planiranje i sustav za korištenje prirodnih, ljudskih i drugih potencijala.

U tom kontekstu iskustva Splitsko-dalmatinske županije o korištenju europskih fondova u prekograničnoj suradnji predstavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Anto Šošić. Prema njegovim riječima Splitsko-dalmatinska županija već provodi određeni broj projekata ukupne vrijednosti oko 500 mil. kuna. Naglasio je važnost dobivanja sredstava iz europskih fondova u prekograničnoj suradnji koji, među ostalim, imaju za cilj izjednačavanje razvijenosti prekograničnih područja. Posebno je istaknuo moguću suradnju na energetskom, ruralnom, turističkom, prometnom i kulturološkom planu.
Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije rekao je i to kako su izmjene i dopune Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije bili temeljni pokretač vidnog razvoja ove županije u posljednje 3 godine u svim segmentima života.

Predsjednik Vlade HercegbIMG_9920osanske županije, Draško Dalić je kazao kako ova Vlada do sada nije imala instrumente za razvoj županije i da je temeljni cilj ove Vlade strateško planiranje podići na višu razinu kako bi se ostvarili preduvjeti za razvoj gospodarstva i svekolikog života na području županije. Dodao je kako Hercegbosanska županija ima interesa podići na znatno višu razinu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom jer su ovi prostori stoljećima gospodarski i na druge načine povezivali ljude.
Na sastanku se govorilo i o graničnim prijelazima, a sve u cilju većeg protoka ljudi i roba na prijelazima Kamensko i Vaganj.

Dogovorena je daljnja suradnja između ove dvije županije tako da će uskoro uslijediti posjeta izaslanstva Hercegbosanske županije Splitsko-dalmatinskoj županiji kako bi se intenzivirali razgovori o prekograničnoj suradnji i korištenju prirodnih i drugih potencijala ovih županija, kao i povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije nakon sastanka posjetilo je Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu.