U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, a pod predsjedanjem ministra Ilije Šlivića, proteklog je tjedna održan drugi po redu sastanak na temu Aktualne problematike vezane za čuvanje šuma i prometa drvnih sortimenata na području Hercegbosanske županije.

Sastanku su pored resornog ministra Šljivića nazočili i predstavnici svih relevantnih institucija koji sudjeluju u suzbijanju bespravne sječe i prometa drvnih sortimenata i to: Draško Brnić, Nikola Babić, Dubravko Kovačević, Željko Konta, Tomislav Mihaljević, Branko Đapić, Vaso Marinković, Draško Dalić, Jako Krezo i Davor Brnić.

Konstatirano je da su usvojeni zaključi s prethodnog sastanka uspješno realizirani, te da je potrebno poduzeti niz novih mjera koje bi trebale pridonijeti sprječavanju nezakonitih radnji u pogledu prometa, čuvanja i sječe drvnih sortimenata.

Tako je dogovoreno da je pored jačanja dobre suradnje i održavanja redovitih sastanaka između svih institucija koje sudjeluju u ovome procesu potrebno poduzeti i još neke bitne i konkretne korake da bi se ostvarili pozitivni rezultati, a neki od njih su da:

– Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije izvrši kontrolu knjiga proreza za 2013. godinu u svim pilanama na području županije;
– Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije dostavi informaciju o broju izvršenih kontrola prometa drva i broju podnijetih prijava vezanih za bespravne sječe i promet drvnih sortimenata u 2013. godini, posebno kada je u pitanju operativna akcija „TRUPAC“;
– Županijsko Tužiteljstvo dostavi informaciju o broju pokrenutih prijava, potvrđenih optužnica i pravomoćnih presuda vezanih za bespravne sječe i promet drvnih sortimenata za 2013. godinu.

Pored toga dogovoreno je da će Uprava za šumarstvo Upravi za inspekcijske poslove žurno dostaviti podatke o aktivnim radilištima u privatnim šumama, te da će se formirati zajednički timovi od predstavnika policije, inspekcije i čuvara šuma radi kontrole prometa drvnih sortimenata.

Ministar Šlivić je izrazio zadovoljstvo realizacijom prethodnih zaključaka, te izrazio želju da svi s jednaki entuzijazmom nastave raditi na suzbijanju svih nezakonitih radnji kako bi zajedničkim snagama očuvali šume Hercegbosanske županije.