cosmeMala i srednja poduzeća iz Bosne i Hercegovine će od sada, moći sudjelovati u Programu COSME, namijenjenom za razvoj poduzetništva malih i srednjih poduzeća pod uvjetima koji su zajednički svim sudionicima iz Europske unije, zemljama članicama kao i drugim pridruženim državama.

Ugovor, potpisan u lipnju 2016. godine između Elzbiete Bienkowske, Europske povjerenice za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća i Mirka Šarovića, Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pridružuje Bosnu i Hercegovinu COSME Programu Europske unije.

COSME će ubuduće podupirati projekte iz vrlo raznolikog spektra tema koje uključuju klastere, internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća, izgradnju poduzetničkih vještina, turizam, smanjenje administrativnih procedura za poduzeća i zaštitu prava intelektualnog vlasništva za poduzeća koja djeluju u zemljama koje nisu članice EU. Pomoći će malim i srednjim poduzećima u identificiranju izvora financiranja.

Bosna i Hercegovina je deseta zemlja izvan Europske unije koje se pridružila Programu, nakon Irske, Crne gore, Makedonije, Moldavije, Turske, Albanije, Srbije, Armenije i Ukrajine.

COSME je europski Program namijenjen jačanju poduzetništva i održivosti malih i srednjih poduzeća, koji se provodi od 2014. do 2020. godine sa ukupnim proračunom od 2.3 milijarde EUR-a.

http://ec.europa.eu/growth/smes/cosme/index_en.htm

Više informacija može se naći i na stranici Vanjskotrgovinske komore BIH:  https://komorabih.ba/een/poslovna-podrska-2/cosme/