Vlada Hercegbosanske županije uputila je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije prijedlog da se pri utvrđivanju prijedloga Uredbe o obnovljivim izvorima energije i kogeneracije na razini FBiH razmotre i uvaže prijedlozi Ministarstva gospodarstva i Vlade Hercegbosanske županije, a koji se odnose na sljedeće:
-da županijsko resorno ministarstvo energije, industrije i rudarstva izdaje suglasnosti za izgradnju objekata koji su predmet Uredbe i to do snage od 50 MW max. površine 20 km? (prostora)
– da se sukladno članku 5. za grupu velikih postrojenja priključenih na prijenosnu mrežu, za tip postrojenja vjetroelektrane usvoji tarifni koeficijent (C) u iznosu 1,45.
Razlozi zbog koji je Vlada uputila prijedlog Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije je zaštita interesa županija i koncesionara, a osobito onih koji su već sklopili koncesijske ugovore. U Hercegbosanskoj županiji već je potpisano pet koncesijskih ugovora za izgradnju vjetroparkova između Vlade Hercegbosanske županije i gospodarskih društva.

Predsjednik Vlade dr. Nediljko Rimac je naglasio da bi neprihvaćanjem Vladinog prijedloga svi projekti mogli biti ugroženi.
“Vjetar je u našoj županiji prepoznat kao veliki potencijal za obnovljive izvore energije, a neprihvaćanjem našeg prijedloga došlo bi do nesagledivih posljedica za razvoj županije, općina i lokalnih zajednica. Ako uz to još dodamo i činjenicu da smo najsiromašnija županija u FBiH sve je jasno“-kazao je predsjednik Vlade dr. Rimac.

Rimac je dodao da je Vlada Hercegbosanske županije prva inicirala stvaranje zakonskih pretpostavki za ishođenje koncesijskih ugovora za izgradnju vjetroparkova.